På krydstogt i Mekong Deltaet.

Rejseleder i Mekong Deltaet.

Jeg har levet af at rejse verden rundt de sidste mange år. Halvdelen af året som freelance rejseleder for diverse rejsebureauer. Den anden halvdel af året rejser jeg verden rundt for sjov på egen hånd. Der er tit folk, der spørger mig, hvordan det er at være rejseleder. Så her er lidt om hvad jeg mener om det og lidt om hvordan man finder job som rejseleder.

Du skal være rejsevant for at blive rejseleder.

 

Erfaring med rygsæk rejser godt hvis du vil være rejseleder.

Erfaring med rygsæk rejser godt hvis du vil være rejseleder.

Det er en kæmpe fordel hvis du er vendt til at rejse, inden du søger job som rejseleder. En ting er at lære nogle facts om det land, du arbejder i. Men noget andet er at være vant til at løse pludseligt opståede problemer i den store verden. Og helst på en måde der får det til at se helt naturligt ud for gæsterne, så de ikke går i panik når bussen bryder sammen, når de får stjålet deres taske, brækker en ankel, eller hvad der nu sker. Og tro mig. DET SKER.

Jeg har haft hjertestop, lungebetændelse, tabte tænder, lommetyverier, leversvigt, maveforgiftninger, flystrejker, vulkanudbrud og meget meget mere i min karriere som rejseleder.

Så kan du løse problemer når du er langt hjemmefra uden at gå i panik, så er du et stort skridt på vej mod at kunne blive en god rejseleder. At være rejseleder er ikke kun glamour på gode hoteller og lidt hyggelige udflugter med gæsterne.

Men også et job hvor du skal hjælpe folk hvis de kommer galt af sted eller får problemer på den ene eller anden måde.

 

Du skal kunne sprog som rejseleder.

Tal med folk fra hele verden og lær nogle sprog.

Tal med folk fra hele verden og lær nogle sprog.

Her snakker vi først og fremmest om at kunne både engelsk og dansk på et niveau hvor du kan klare så godt som alle situationer.

Kan du andre sprog, er det et kæmpe plus for hvert sprog du kan. Og tro ikke at det kun er de store hovedsprog som engelsk, tysk, fransk og spansk der tæller. Jeg får personligt rigtig mange jobs fordi jeg taler portugisisk. Det er et sprog som ret få danskere taler.

Så når der er brug for en rejseleder i lande som Portugal, Brasilien eller Kap Verde. Så er det ganske tit jeg får en mail hvor jeg bliver tilbudt job.

Er du dansker med baggrund i et andet land, så er det noget du i den grad kan bruge. Der er mange kulturelle rundrejser til lande som Tyrkiet, Iran, Marokko, Brasilien, Vietnam, Thailand, Indien, Rusland, Libanon, osv, hvor danske gæster rigtig gerne vil have en rejseleder der har en stor kulturel indsigt i landet via sin baggrund.

Jeg har mødt nogle virkelig gode rejseledere i lande som Tyrkiet, Jordan, Brasilien, Portugal og Mexico, som var danskere med baggrund i det pågældende land. Så tro ikke at det er en hindring at have fremmed baggrund i den her branche.

Rejsebranchen er i det hele taget en god branche, for folk med flerkulturel baggrund.

 

Du får arbejdskolleger fra hele verden.

En af mine arbejds kolleger i Mekong Deltaet.

En af mine arbejds kolleger i Vietnam.

En af de fedeste ting ved at være rejseleder er at du får venner og kolleger fra hele verden. Udover at det er enormt givende rent personligt, er det også noget der i den grad kan bruges i fremtiden i den globale verden vi lever i.

Som en der har oplevet, hvad der er sket på verdensplan de sidste +30 år, kan jeg kun konkludere at fremtidens vindere bliver dem der kan sno sig i den store verden. Og dem som har kontakterne i den store verden.

Når jeg rejser rundt i verden på arbejde og i min fritid (jeg besøger typisk 25-30 lande om året), så har jeg næsten altid lokale venner og bekendte jeg besøger. Og mine internationale bekendtskaber har kastet flere jobs af sig gennem tiden.

 

Ferien er årets højdepunkt for mange. Og du er med til at gøre ferien til et højdepunkt.

Ved Iguazu vandfaldene i Sydamerika.

Ved Iguazu vandfaldene i Sydamerika.

Ferien er årets højdepunkt for de fleste mennesker. Og som rejseleder er man en del af den tid på året, hvor folk ofte er i bedst humør. Og det må jo siges at være en gave.

Det er cirka det modsatte som at arbejde på Hospice eller skadestue, kan man sige. Men med det kommer selvfølgelig også et ansvar for at folk så også får den gode oplevelse de håber på.

 

Du har ansvar døgnet rundt.

Du har altid ansvar som rejseleder. Også når man er på hvalsafari.

Du har altid ansvar som rejseleder. Også når man er på hvalsafari.

Som rejseleder er du ikke på arbejde fra 8 til 16. Du har i mange tilfælde ansvar for gæsterne alle døgnets 24 timer. Det gælder især hvis du laver rundrejser.

Er du charterguide, har du lidt mere fri, da man typisk er 3-4-5 guider om en destination. Og så kan man skiftes til at passe skuden (det er blandt andet derfor charterguider får mindre i løn end rundrejse guider).

Når jeg kører en historisk rundrejse i et land, så er jeg typisk på fra jeg står op om morgenen ved 6-7 tiden, til jeg går i seng om aftenen ved 22-23 tiden. Så lad være med at regne ud, hvad du får i timen. Det gør dig bare ked af det.

Rejseleder er et job man har fordi man elsker at rejse og elsker at formidle viden videre og gøre folk glade. Det er ikke et job man tager fordi man vil være rig.

 

Hvad tjener en rejseleder?

Man blir ikke rig at af spille klovn for turisterne.

Man blir ikke rig at af spille klovn for turisterne.

Som charterguide har du ikke nogen fed løn. Lønnen ligger typisk på 6-7000 kr om måneden, som er skattefri hvis du er udsendt i lang tid nok. Dertil er der fri bolig. Man har også masser af gratis måltider som guide.

Så du burde nok kunne leve af det, så længe du ikke har gæld, eller andre faste udgifter derhjemme. Men der er ikke meget at lægge til side. Rundrejse rejseledere tjener betydelig mere, da der stilles meget højere krav til selvstændighed, viden, sprogkundskaber, kulturel indsigt og evnen til at løse problemer på egen hånd. En rundrejse rejseleder løn starter typisk ved 900 kr om dagen og så opefter. 13-1400 kr per dag er nok gennemsnittet fortiden. Dertil kommer at man har gratis hotelværelse og mad. Eller diæter hvis der ikke er gratis mad. Ikke noget man bliver rig af.

Men har man minimale udgifter derhjemme kan man sagtens lægge penge til side. Jeg arbejder selv som rejseleder omkring 125 dage om året og har råd til at rejse verden rundt resten af året for de penge jeg tjener, så længe jeg rejser til billige lande og ikke går amok i luksus.

 

En manglende rulle toiletpapir, kan gøre et 5 stjernet hotel til en ubeboelig ruin på en halv time.

En ubeboelig ruin, hvis lokumspapiret mangler.

En ubeboelig ruin, hvis lokumspapiret mangler.

Hvis der opstår et problem så se at få det løst med det samme. Problemer forsvinder ikke af at man ignorerer dem. De bliver kun større. Så kommer fru Hansen og siger at der ikke er noget toiletpapir på hendes værelse, så løb op med en rulle selv med det samme. Eller få en hotelansat til at gøre det. Får hun først lov til at stå og vente på det i halve eller hele timer mens hun er ved at skide i bukserne, så er det lige pludselig ikke kun toiletpapir, der mangler. Det er hele hotellet er noget møg. Hun løber rundt og finder støv i krogene, knager der ikke er skruet ordentligt på og hvad nu folk kan finde når de i forvejen er i dårligt humør.

Bliver problemet til gengæld løst med det samme så kommer der en “det er godt nok en frisk guide” attitude. Og så kan hun lige pludselig tilgive rimelig mange mangler. Det er ikke kun med toiletpapir, at den regel gælder. Det er med alle fejl og mangler som gæsterne må komme med. Hvis at du tager deres situation seriøst og gør hvad du kan for at løse den med det samme og du vil finde at de oftest kan tilgive dig selvom alt ikke er perfekt.

 

Du skal være en god diktator.

Jeg er verdens flinkeste diktator.

Jeg er verdens flinkeste diktator.

Som rejseleder er du chef overfor gæsterne og de fleste mennesker er glade for at der er en person der har ansvaret når de er på ferie i et fremmed land. Det skal bare være en chef der ved hvad han/hun laver og man skal udstråle en autoritet der gør at folk føler sig trygge, selvom situationen kan virke fremmed og utryg i første omgang.

Hvis guiden virker usikker og står og siger “øøøhhh” for meget, når der kommer en uventet situation. Så begynder folk at gå i panik og blive bange. Og der vil formentlig være en mand i gruppen (typisk en der har en lederstilling når han er hjemme), der forsøger at tage ledelsen af gruppen.

Det er noget rigtig skidt hvis du som rejseleder overlader teten til en af turisterne, da de jo er på udebane og absolut ikke ved hvordan situationen skal takles. Det skal du som guide vide. Og du skal sende et klart signal til gæsterne om at du har styr på tingene. Også selvom om du ikke altid har det. Engang imellem er man nødt til at bluffe lidt som rejseleder. Men bare rolig, den slags kan man lære.

 

Læs den lokale avis, der hvor du arbejder.     

 

Følger du med i nyhederne, hved du også hvorfor der er optog, demonstrationer og lignende.

Følger du med i nyhederne, hved du også hvorfor der er optog, demonstrationer og lignende.

Noget der har undret mig rigtig meget i mine efterhånden mange år som guide er hvor få guider der følger med i dagens gang det sted de bor. Hvis man lige ser bort fra den almindelige sladder.

Dine gæster spørger dig tit til den lokale politiske situation. Eller hvad det er for en mand, der er på forsiden af alle de lokale aviser.

Taler du ikke sproget i landet, så findes der oftest ret gode engelsksprogede aviser som udkommer dagligt eller ugentligt. Turkish daily news, Athens News, Portugal News, Algarve Resident er nogle jeg kan nævne i flæng.

Da jeg var guide på den tyrkiske sydkyst for nogle år siden, var jeg ifølge den lokale avis kiosk i byen Side. Den eneste rejseleder der købte Turkish Daily News i byen, ifølge bladhandleren, var mig. Det er ret ufatteligt for mig da dagens gang og de lokale sociale forhold er noget af det gæsterne spørger mest om og den slags er altid beskrevet ganske godt dagens avis.

 

Og rejselederen får nok alle damerne.

Endnu en dag på rejseleder kontoret.

Endnu en dag på rejseleder kontoret.

Som rejseleder er du midtpunkt for dine gæster. Og den, der bestemmer og bare kan det hele. Det er der rigtig mange der falder for. Og du får masser af tilbud fra gæster, både som mandlig og kvindelig guide.

Mit råd her er helt entydigt at du skal lade være med at bolle med gæsterne. Du risikerer at det dræber din karriere som rejseleder, da de andre gæster ikke synes det er sjovt at du giver mere opmærksomhed til en gæst fordi du kærester med vedkommende. Gæsterne syntes overhovedet ikke, eller at det er sødt. De syntes derimod at de er på en tur uden rejseleder, fordi han/hun havde alt for travlt med at rende rundt med en anden fra gruppen.

Er du en mand der scorer kvindelige gæster så kommer der klager hvor der står at han brugte al sin tid på den lille dumme luder fra selskabet.

Er du en kvinde der scorer en mandlig gæst, så skriver de at rejselederen var en billig tøs, der var ligeglad med gæsterne. Det her kan lyde meget negativt, men jeg taler af mange års erfaring (jeg har været i gamet i 27 år).

Selvfølgelig er der eksempler på, at det godt kan lade sig gøre. Men i de fleste tilfælde er det noget rigtig skidt at have affærer med gæsterne. Men det betyder jo ikke at man skal leve i cølibat. Jeg har haft et hav af affærer og en pæn stak kærester rundt om i verden. Men når jeg er ude i den afdeling, så holder jeg mig til at date hotel receptionister, lokalguider og andre piger der ikke er med på min tur.

Man får også et meget mere internationalt datingliv hvis man holder sig fra sine gæster. Og det er faktisk ofte en fordel hvis du som rejseleder har en kæreste fra det land du er guide i, da du derved får en større indsigt i landet. Bare sørg for at det ikke er jaloux kæreste. Den slags ikke går når man er en rejseleder der ofte skal prioritere gæsterne over kæresten når lokummet brænder.

 

Og så er der fri bar.

Skål fra Queensland/Australia.

Skål fra Queensland/Australia.

Som rejseleder bliver du tilbudt gratis sprut i spandevis. Og du kan sagtens drikke dig fuld hver eneste dag uden at det koster dig en øre, hvis det er det du har lyst til. Men her skal du passe endnu mere på, end med at være sexuelt sammen med gæsterne.

En af de mest almindelige fyringsgrunde i den her branche er druk. Møder du op på arbejde og er fuld eller bare almindelig bag stiv, så får du hurtigt problemer. Husk på at du engang imellem bliver kaldt akut ud til en gæst, hvis de for eksempel er blevet alvorligt syge. Eller er blevet overfaldet når de var ude om natten.

Det er især hvis du er rundrejse guide at det er no go at drikke sig fuld, da du oftest er den eneste med ansvaret. Jeg har selv prøvet at blive ringet op af en gæst klokken 23 om aftenen fordi hans kone havde sprunget en arterie i næsen og var ved at forbløde. I en sådan situation duer det ikke at rejselederen sidder i hotelbaren og synger sejle op ad åen med sine gæster. Eller er på tequila bar ude i byen.

Og tro ikke at det er fordi jeg på nogen måde er puritaner. Folk der kender mig ved at jeg elsker at gå på bar og få en flok bajere med vennerne. Eller sidde og diskutere verdenssituationen over et par flasker vin.

Men når jeg er på arbejde er det yderst begrænset, hvad jeg får indenbords. Jeg går da ud og tager et par øl engang imellem. Eller sætter mig på en cafe og drikker et par glas vin mens jeg sidder med min laptop. Men jeg sørger for at jeg altid kan klare en nødsituation, hvis den skulle opstå. Husk på at dine gæster også får hjertestop klokken 02:00 om natten.

Husk også at folk tager en masse fotos af dig. og hvis der er en kronisk brokke røv blandt gæsterne (det er der typisk i hver 3 gruppe jeg har), så kan de når de sender klagen til bureauet, hvor de fortæller hvor frygteligt hotellet, bussen og maden var, også godt finde på at sende et foto af dig med en øl i hånden og tilføje at guiden drak sig fuld. Uanset om det er rigtigt eller ej.

 

Det var lidt fra mig, om at være rejseleder på de 7 verdenshave, med en kæreste i hver lufthavn :-).

I er meget velkommen til at skrive til mig, hvis i har nogle spørgsmål. Jeg skal gøre alt hvad jeg kan for at besvare dem så godt som muligt.

Claus Andersen.

Rejseleder og globetrotter.

eg har været i Singapore mere end 25 gange.

Jeg har været i Singapore mere end 25 gange.

4 Comments

  1. Pingback: Lidt gode råd hvis du vil arbejde som freelance rejseleder. - Rejsetossen

  2. Hej Claus! Jeg hedder Rebeca og går i 9 klasse. Jeg kan snakke Dansk, Engelsk, og portugisisk, og er oprindeligt fra Brasilien. Jeg har også tænkt mig at studere spansk til næste år. Jeg synes det der rejseleder lyder mega spændende, selvom der dog er noget tid før jeg selv kan komme ud og prøve det. Jeg har læst lidt om det, og er helt vild med. Jeg overvejer stærkt at prøve at være det her rejseleder når jeg tager 2 års sabat år, da jeg er lidt i tvivl om hvad jeg vil ednnu, men jeg vil ihvertfald noget med at skulle rejse. Jeg ville bare lige hører om du har et råd til mig, om hvordan jeg kan gøre det her muligt. Skal man bare lave en ansøgning, eller hvordan skaffer man sig overhoved sådan et job, er det ved en lufthavn man gør det? Jeg er meget nysgerrig, selvom der først er nogle år til endnu, men nu var det jo meget oplagt at jeg lige skrev her da jeg havde chancen.**

    • Hej Rebecca. Når du begynder som rejesleder, kan det være en god ide at tage et kursus først. Kurserne foregår typisk på en ferie destination i udlandet. Et af de førende firmaer der laver den slags hedder Service & Co. Jeg vil mene at det er en god ide at checke deres hjemmeside ud og overveje et af deres kurser. De er skide sjove at være på og de fleste får job efter de afslutter kurset. Deres hjemmeside er http://www.service-co.dk/ . Din Brasilianske baggrund kan være rigtig nyttig som rejseleder, da det er godt at kunne mange sprog. Og der bliver jo talt portugisisk i flere lande rundt om i verden. Jeg har iøvrigt selv boet i Brasilien i byen Recife. Og jeg arbejder jævnligt som rejseleder i Brasilien. Held og lykke med det hele :-).

  3. Hej Claus
    Jeg vil gerne tale med dig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial