På arbejde i Vietnam.

På arbejde i Vietnam.

Jeg har levet af at være freelance rejseleder de sidste 10 år og bliver tit spurgt om hvordan jeg gør, når jeg kan leve af at rejse verden rundt 12 måneder om året og leve af det, så her er lidt gode råd for dem der måtte ha lyst til den livsstil.

Du skal have din viden i orden.

Du skal have viden om de stedet du arbejder.

Du skal have viden om de stedet du arbejder.

Hvis du ønsker at arbejde for diverse bureauer og rejse til flere forskellige lande om året som rejseleder for turist grupper, så skal du vide noget om stederne. Hvis du ikke ved det store så bliver du slagtet levende af dem der har betalt for rejsen, da de ikke har betalt for en hyggelig rejsekammerat, men for en rejseleder der ved noget om stedet og kan løse alle de problemer der må opstå undervejs. Du skal kunne landets historie i store træk og du skal have et godt kendskab til landet i dag og vide hvem der regerer landet og hvordan de sociale forhold er og du skal i det hele taget kunne svare på mindst 90% af alle spørgsmål når gæsterne kigger ud af bus vinduet og peger på et eller andet og spørger ”hvad er det?”. Jeg startede selv meget optimistisk og mente at jeg da havde en fin viden om diverse steder fordi jeg havde rejst rundt med rygsæk i nogle uger i landene, men det er ikke nok. Man skal virkelig sidde sig ned og gøre sit hjemmearbejde ordentligt i form af at læse en satans masse og se en masse dokumentar film om stedet. Youtube er i øvrigt fyldt med gode dokumentar film fra hele verden, så bare kom i gang.

 

Du skal søge job uopfordret.

Du skal ud og networke hvis du vil være freelance rejseleder.

Du skal ud og networke hvis du vil være freelance rejseleder.

Du skal ikke vente på at rejsebureauerne søger folk, for det gør de meget sjældent. De fleste bureauer har et arkiv over rejseleder de bruger og et arkiv over rejseledere de eventuelt kan bruge og det skal du ind i så hurtigt som muligt og så skal du slå til når muligheden byder sig. Jeg har selv også haft stor success med at tage rundt på ferie messer og snakke med diverse rejsebureau folk og der igennem få jobs som rejseleder. Messer er i det hele taget et rigtig godt sted at networke og har du lidt svært ved bare at tage på messe og gå op og sige dav til nogle mennesker du ikke kender og begynde og snakke med dem, så skal du lige tænke på at det skal du faktisk hele tiden som freelance rejseleder, da du møder nye ukendte mennesker hver eneste uge.

 

Du skal have e mail selvdisiplin. 

 

Når du arbejder freelance, så skal du svare på arbejds mails lige så snart de kommer ind. Vi snakker senest inden for 24 timer og det gælder alle årets 365 dage. Er du typen der tager breaks fra computeren i flere dage engang i mellem, hvis du er på ferie eller lignnede, så vil jeg ikke anbefale at være freelancer, da du så meget hurtigt vil miste gode kunder. Rejsebranchen er et sted hvor tingene går rigtig stærkt og får du en forespørgsel fra et bureau skal du ikke forvente at de har tid til at vente en 4-5 dage på at du svarer på den. En af grundene til at jeg får så mange job tilbud som jeg gør er blandt andet at jeg altid svarer på mails inden for 24 timer, hele året rundt. Det kan da godt være at det lyder som noget lort at skulle checke sin mail og svare på arbejds mails to gange om dagen som jeg gør, men det at jeg gør det, er med til at jeg lige nu arbejder cirka 150 dage om året og holder fri resten af året og rejser verden rundt for sjov, for de penge jeg tjener.

 

Du skal være fleksibel.

Jeg flyver tæt på 100 gange om året som freelance rejseleder.

Jeg flyver tæt på 100 gange om året som freelance rejseleder.

Det er dig der er til for gæsterne og ikke gæsterne der er til for dig. Vil du leve af at være rejseleder rundt om i verden, så skal du være fleksibel med dit job og være parat til at hoppe på et fly til den anden side af verden når der er brug for dig der. Det er klart af nogle af os der er gamle i gårde i branchen kan tillade os at stille visse krav, men i det store hele så skal du være fleksibel og kunne lide at blive smidt ud på det dybe med få minutters varsel fra tid til anden. Det er ikke en branche for trygheds narkomaner.

 

Brænd ikke dine broer.

Du skal være diplomat verden rundt i denne her brance.

Du skal være diplomat verden rundt i denne her branche.

Som freelance rejseleder arbejder man typisk for flere bureauer og der er nogle der bliver skiftet ud fra tid til anden fordi man ikke rigtig kan med bureauet, eller fordi man har været uheldig med en gruppe der har skabt sig så meget til bureauet over et eller andet at det er bedst at tage en pause derfra. Men lad nu være med at brænd dine broer overfor et bureau selvom du ikke er der mere. Folk snakker meget på tværs af bureauer og får man et ry som en der taler bag om ryggen på tidligere arbejdsgivere, så får du hurtigt et problem i hele branchen. Så uanset hvor dårligt et bureau behandler dig (og man bliver behandlet rigtig dårligt til tider når man er freelance rejseleder) så ignorer det og kom videre og lad være med at tænke på at hævne dig, uanset hvor meget du måske er blevet dolket i ryggen. Det sker desværre ret tit at et rejsebureau vælger at tørre det af på rejselederen hvis der er en gruppe der klager og en masse på en tur, uanset om det er rejselederens skyld, da det oftest er den billigste løsning, bare at kyle rejselederen ud, i stedet for at se på hvad der egentlig er galt med turen, men ignorer det når det sker. Du kan sagtens få arbejde hos andre bureauer hvis bare du er den der opfører dig ordentligt.

 

Vær ikke bange for at hjælpe kolleger:

En af mine gode kolleger fra rejsebranchen.

En af mine gode kolleger fra rejsebranchen.

Noget af det mest ynkelige jeg har oplevet de mange år jeg har været freelance rejseleder er hvordan nogle rejseledere nægter at hjælpe kolleger med gode råd og info om rejsemål, fordi de er bange for at deres kollega skal tage “deres ture” fra dem. Jeg kan godt garantere at der er masser af arbejde til gode guider der opfører sig ordentligt og jeg siger nej til mere end 20 job tilbud hvert eneste år, fordi min kalender er fuld. Så las nu være med at være bange for at folk skal stjæle noget fra dig og hjælp dine kolleger i stedet for. hver eneste gang jeg får tilbud om et job som jeg ikke kan tage, så forsøger jeg altid at foreslå en anden person jeg kender til jobbet, hvis jeg kender en egnet person. Og på samme måde er jeg også blevet anbefalet af gode kolleger til jobs for diverse bureauer. Det her lyder nok som logik for burhøns for de fleste, men jeg har mange gange været vidne til hvordan folk har stået og ringet hjem til bureauet de arbejder for og råbt og skreget, når de har set en anden rejseleder køre en tur som de tidligere har kørt. Den slags opførsel er simpelthen så hamrende stupid og skadelig for end karriere, men det er desværre ret almindeligt. Men tro mig venner. Hjælper du dine kolleger, så hjælper de dig igen hvis de er ordentlige mennesker og de er de fleste mennesker i denne verden heldigvis 🙂

 

Pas på med sociale medier når du er på arbejde.

Tænk dig om på de sociale medier når du er rejseleder.

Tænk dig om på de sociale medier når du er rejseleder.

Når du er ude som rejseleder, så pas på med hvad du poster på Facebook og andre sociale medier. Skriv ALDRIG om dage der bare er noget lort og skriv aldrig noget negativt om gæster eller samarbejds partnere. Det vil blive regnet som dybt illoyalt hvis du sviner bureau eller gæster til på sociale medier og du holder ikke længe hvis du hænger nogen ud. Det er noget som gælder generelt, uanset hvilken branche man er i, men det er ekstra vigtigt som rejseleder, da man sælger drømme til folk og så har bureau og gæster ikke brug for at læse at guiden syntes det hele er noget lort og at gæsterne er nogle fjolser. Så hold en positiv og neutral linie på Facebook og Twitter når du er ude og arbejde som rejseleder og så kan du altid hælde lort ud når du har fri, hvis du da ellers er typen, der har brug for at bruge Facebook som et sted hvor man hælder lort ud og fortæller verden hvem man ikke kan lide. 

 

Hold de faste udgifter nede.

Det her er bedre end fladskærm og kähler vaser.

Det her er bedre end fladskærm og kähler vaser.

Som freelance rejseleder tjener man sommetider godt og andre tider kommer der ikke en øre ind og det der med dagpenge og lignende duer sgu ikke rigtig når man er freelancer, da man så skal have total frihed til at handle når noget dukker op og ikke være afhængig af at passe ind i et bureaukratisk system. Livet som freelancer er bare meget sjovere når man ikke har en fandens masse regninger at skulle betale hver måned. Jeg har levet hele mit liv uden at have en bil og mine husleje udgifter er ekstremt små og det har jeg det rigtig fint med og har ingen trang til at have et Bo Bedre slot at vise frem til besøgende gæster. Mine værdier er ikke noget der kan hænges op på en væg, men jeg har aldrig manglet venner selvom jeg ikke har et pænt hjem at vise frem.

 

Det var lige lidt fra mig om at arbejde som freelance rejseleder. Du er altid velkommen til at skrive til mig hvis du har nogle spørgsmål.

Claus.

Skål for det frie live på landevejen.

Skål for det frie live på landevejen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial