03. June 2016 · 1 comment · Categories: Portugal
Stille liv på det portugisiske bøhland.

Stille liv på det portugisiske bøhland.

Alentejo ligger mellem Lissabon og Algarve. Men er alligevel ret overset af de fleste turister og det er en skam, da det er et rigtig fedt sted at holde ferie. Så her er lidt gode grunde til at du stopper der, næste gang du er i Portugal.

Alentejo ligger i syd Portugal.

Alentejo ligger i syd Portugal.

Der er masser af historie.

Middelalderbyen Mertola.

Middelalderbyen Mertola.

Alentejo har en meget rigere historie end mange tror. På grund af at det er meget tyndt befolket, tror mange at der ikke er noget at se. Men over mod den spanske grænse er det den ene gamle fæstnings by efter den anden. Byen Mertola er især en af mine favoritter. Og den portugisiske nellike revolution udsprang i høj grad fra denne del af Portugal, hvor de fattige land arbejdere gjorde oprør mod de nærmest slave lignende forhold de havde på de store herregårde. Der var flere andre årsager til revolutionen. Men det var først og fremmest i Alentejo at folk rejste sig mod militær diktaturet.

 

Alentejo er vin.

Vinmarker i Alentejo.

Vinmarker i Alentejo.

Alentejo er et af de bedste vin distrikter der findes. og Alentejo vin er nok det mest populære vin distrikt blandt den lokale befolkning i Portugal. Vin industrien havde nogle krise år lige efter revolutionen i 1974 som gav vinen et dårligt ry, især i udlandet. Men nu er vinen tilbage på toppen. og det er en forrygende vin i verdens klasse. Så hvis du hører diverse uvidende tåber i Danmark snakke om at vin fra Portugal er af dårlig kvalitet. Så ignorer dem og smag selv. Det er vin som kvalitets mæssigt er på højde med de bedste distrikter i Frankrig og Italien.

 

Alentejo er kork.

Kork-Eg i Alentejo.

Kork-Eg i Alentejo.

Portugal er verdens største producent af kork. det er især i Alentejo at kork-egen gror. Det er et rigtig fascinerende træ, der som det eneste træ i verden kan tåle at få fjernet al barken, uden at det dør. Man høster det hvert niende år. Og når kork egen er ny høstet, så har den nedereste del af træet en rust rød farve. Man bruger hovedsageligt korken til vin propper. Men man laver for eksempel også mange andre ting af kork. Blandt andet håndtasker, hatte, osv. Der findes i øvrigt en dansk importør af kork produkter som har Denne her hjemmeside: Portugaltrends

 

Alentejo er storkens land.

Storkerede på kirke tårnet.

Storkerede på kirke tårnet.

I Danmark kommer det i nyhederne hvis en stork lave rede på et hus tag, eller i en lygte pæl. I det sydlige Portugal er det lige før det kommer i nyhederne hvis der er en lygtepæl uden en storke rede :-). Bestanden af storke er vokset eksplosivt de seneste 10-15 år i Portugal. Tidligere fløj de fleste til Marokko for at bygge rede, men en generel temperatur stigning de senere, har fået de fleste storke til at slå sig ned i Portugal hele året. Storken er også en fredet fugl, så den yngler fint i Portugal.

Der er masser af storke i Alentejo.

Der er masser af storke i Alentejo.

Der er masser af landbrug.

Kvæg i Alentejo.

Kvæg i Alentejo.

Alentejo er Portugal’s spisekammer. Det er det sted hvor man finder de største gårde og kilometer efter kilometer. Med marker med afgrøder og med dyr der græsser. Området er af samme årsag et af de tyndest befolkede områder i Portugal. Så kan man lide grønne marker, med køer og får, der græsser mellem kork egen, så er Alentejo et godt sted at være.

 

Verdens mest truede katte art bor her.

Vej skilt med en iberisk los på.

Vej skilt med en iberisk los på.

Mange mennesker tror sikkert at det er en løve eller tiger art fra troperne der er verdens mest truede katte art. Men det er faktisk den iberiske los, som der kun findes omkring 400 af tilbage. Lossen holder til i området omkring byen Mertola, hvor der er vejskilte der advarer om at være meget varsom med kattedyr der krydser vejen, da man kan risikere at komme til at dræbe den meget sjældne iberiske los.

 

Alentejo har en flot kyst linie.

Flodmunding ved Alentejo kysten.

Flodmunding ved Alentejo kysten.

Alentejo har en rigtig flot kystlinie, der grænser ud til Atlanterhavet. Her snakker vi ikke om varme badestrande som man ser i Algarve. Her er små bugte langs en forreven klippe kyst med mindre strande. Mange af strandene er næsten øde, da man kun kan komme dertil af små jord stier. Så vil man have fred og ro og havudsigt, så er det slet ikke så tosset her.

 

Her er perfekt til cykelferie.

På cykel gennem Alentejo.

På cykel gennem Alentejo.

Jeg har cykler i mere end 30 lande gennem årene. Og Alentejo er noget af det bedste jeg har prøvet endnu, på en cykel. Vejene er ikke ret trafikkerede og kvaliteten er ganske udmærket. Og på cykel gør det jo ikke så meget at der til tider er 40-50 kilometer mellem byerne. Kan man lide at cykle gennem landlig idyl i solskins vejr, så er Alentejo et kanon sted. Både forår, sommer og efterår, da det er en ret varm region.

Kork-Ege i Alentejo.

Kork-Ege i Alentejo.

Det var lige lidt om Alentejo fra mig. Håber det giver nogen lyst til at tage derned.

Claus.

Landsby kirke i syd Portugal.

Landsby kirke i syd Portugal.

1 Comment

  1. Pingback: Rejsetips til Portugal Rejsetips til Portugal. - Rejsetossen

  2. Tak for mange gode informationer og rejsetips om Portugal vi skal på campingferie i Spanien og Portugal for første gang, så der er mange spørgsmål, din rejsestil er meget lig vores, vi vil hellere besøge små hyggelige byer end de store turist steder, så endnu en gang tak for alle rejsetips

  3. Pingback: Sommerhus ferie ved Portugals Atlanterhavs kyst. - Rejsetossen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial