Madeira.

Her kommer lidt rejsetips til Madeira. En perfekt ferie ø for alle aldre.

Jeg har været på Madeira mere end 20 gange. Og har sammenlagt tilbage mere end et år på øen. Så her er er lidt rejsetips til Madeira, baseret på de erfaringer jeg har gjort mig på øen.

Hvordan kommer man til Madeira?

Fra Danmark går der direkte fly til Madeira om lørdagen fra Københavns lufthavn med Norwegian. Det er en ganske fin forbindelse, hvor man kan komme til øen uden mellemlanding. Der er også charterflyvninger til Madeira fra Danmark. Det varierer lidt hvor mange der er. Alt efter hvilken tid på året det er. Man kan også flyve til Madeira med TAP Air Portugal. Men så skal man via Lissabon, hvor man skal skifte fly. Fordelen ved TAP er dog at man har flyafgange hver eneste dag, da TAP flyver til og fra København to gange dagligt. Og de har flere flyvninger dagligt fra Lissabon til Madeira.

Flyv med Norwegian til Madeira.

Flyv med Norwegian til Madeira.

Er lufthavnen på Madeira farlig?

Rigtig mange spørger mig om lufthavnen på Madeira er farlig. Folk spørger især til landingsbanen, so i gamle dage var kendt for at være meget kort. Det er den dog ikke længere. Den blev forlænget for knap 20 år siden. og idag har den længde nok til at tage selv de største fly. Det kan dog stadig være lidt kompliceret at lande på Madeira fra tid til anden. Men det er fordi der kan være meget sidevind. Det at Madeira er en meget stejl ø gør at man lander lige op af klippesiden. Og er de meget vind fra den forkerte retning, så bliver flyene til tider sendt til en af nabo øerne indtil vinden har lagt sig. Men bare rolig: Der er ikke noget sikkerhedsmæssigt problem ved at flyve til Madeira. Siden man fik den nye landingsbane i 2002 har der ikke været nogle ulykker i lufthavnen.

Aftenvandring under landingsbanen som står på 180 beton piller.

Aftenvandring under landingsbanen som står på 180 beton piller.

Hvordan ser Madeira ud?

Madeira er en af verdens stejleste øer. Den er næsten 2000 meter høje, men kun 22 kilometer i længden, på det bredeste sted. Og 57 kilometer fra øst til vest. Det gør at øen er ekstremt kuperet. Der er næsten ikke et stykke lige vej på hele øen, med mindre det står på broer, som der dog er mange af. Men vær forberedt på at der er rigtig mange stigninger, når du vandrer eller kører rundt på øen. Det at Madeira er så kuperet gør den også enormt seværdig. Der er meget få øer i verden som har flere fantastiske udsigtspunkter. På grund af højden er øen også meget grøn, da forbipasserende skyer afgiver meget vand på toppen af Madeira, som langsom siver ned og vander resten af øen. madeira har af samme årsag mange vandfald, især på øens nordkyst.

Madeiras nord kyst.

Madeiras nord kyst.

Øst spidsen af Madeira.

Øst spidsen af Madeira.

Madeira bogfinke.

Madeira bogfinke.

Gadebillede fra den lille by Camara de Lobos.

Gadebillede fra den lille by Camara de Lobos.

Hvornår er det bedst at tage til Madeira?

Madeira er en helårs destination. Det meste af året er der lunt med temperaturer på 15 til 25 grader på sydsiden af øen. Nordsiden er lidt koldere. Forskellen på sommer og vinter er meget lille på Madeira. Og jeg vil mest anbefale øen som rejsemål når det er køligt i Danmark. Selv i januar måned er temperaturene oftest på 18-22 grader. Men øen ligger altså midt i Atlanterhavet. Og det gør at man kan få en storm ind fra tid til anden. Men en sådan kan altså også komme i august. Så man er ikke storsikret, bare fordi man tager derned om sommeren. Men 90% af tiden har Madeira et meget mildt klima, som blandt andet har gjort at den europæiske overklasse har ferieret på øen siden midten af 1800 tallet.

Der er bananer hele året på Madeira.

Der er bananer hele året på Madeira.

Madeira er fint hele året.

Madeira er fint hele året.

Hvor skal man bo på Madeira?

Funchal er hovedstaden på Madeira og cirka halvdelen af øens befolkning bor der. I forlængelse af Funchal ligger det man kalder Lidoen. Lidoen er det område på Madeira hvor der er flest hoteller. Det er også der hvor man har alle de gængse turist faciliteter, som mange forventer af et feriested. Så skal man på en klassisk ferie, så vil jeg sige at man skal bo der. Kommer man væk fra Lidoen kan man til gengæld hurtigt komme ud på landet og op i bjergene. Og det vil nok tiltale mange af dem der kommer til Madeira for at holde aktiv ferie og natur ferie. Vær opmærksom på at hvis man vælger at bo oppe i højderne, eller på nordkysten af Madeira, så bliver det nok lidt køligere. Men det vil normalt stadig være lunt det meste af året.

Jacaranda træer.

Jacaranda træer.

Levada vandring på Madeira.

Madeira er kendt for sine levadaer. En lavada er en vandingskanal, som landmændene til at vand marker med. De får tilført vandet fra nogle store reservoirer som samler regnvand op. Og så bliver vandet ledt ug langs bjergsiderne af mere end 2000 kilometer kanaler på Madeira. Det er med til at holde gang i hundredevis af små landbrug på Madeira. Og man kaj som sagt vandre langs disse levadaer. Men vær klar over at man ikke har bygget de her stier til turisterne. De er bygget til landmændende. Og af samme årsag er der stort set aldrig nogle faciliteter langs kanalerne. Ikke noget med toiletter, læskur eller lignende. Og der er ingen officielle indgange med store skilte. En del levadaer er også meget stejle og kan være farlige at vandre på. De er gradueret på en skal fra 1 til 5. Og er man alene, vil jeg ikke anbefale at man bevæger sig ud på noget der er graduret mere end 2. Man kan uden problemer tage med på ture med lokale naturvejledere der taler engelsk. De ture kan let bookes lokalt på rejsebureauer, hoteller og lignende. Det lyder måske lidt som noget pjat at tage en lokal guide med. Men der er altså turister der dør hvert eneste år på Madeira fordi de mister balancen på stierne, som ofte kun er en meter brede og har et direkte fald på mere end 100 meter ned af bjerget. Og der er ofte ikke noget rækværk eller gelænder at hold fast i. Man lad jer nu ikke skræmme af det. Det er fantastisk at vandre levada. Man skal bare være klar over at der er meget langt ned til tider. Der her nok nok et af mine vigtigste rejsetips til Madeira.

En af de mange levadaer på Madeira.

En af de mange levadaer på Madeira.

Aktiv ferie på Madeira.

Foruden levada vandring har Madeira mange andre muligheder for aktiv turisme. Er man til at køre mountainbike, så er Madeira også fantastisk. Canyoning er en anden ting som er blevet populært de senere år på øen. Man kan også køre almindelig cykel på Madeira. Jeg har selv cyklet øen rundt for et par år siden. Bare vær klar på at der er nogle gevaldige stigninger til tider. Og lad være med at cykle rundt i Funchal området. Det er alt for trafikeret og har alt for få cykelstier.

Aktiv ferie på Madeira.

Aktiv ferie på Madeira.

Natteliv på Madeira.

Nattelivet på Madeira er ret stille. Det handler mest om at folk sidder på små udendørs cafeer og får en drink. Eller man tager måske til Fado koncert på en af Funchals Fado restauranter. Fado er en portugisiske form for visesang som er så unik at den er fredet af UNESCO som verdens kultur arv. At tage en aften til Fado på Arsenios, er et af mine rigtig gode rejsetips til Madeira. Der er også en del små barer hvor den lokale ungdom hænger ud. Det er oftest små barer hvor man drikker den lokale drik poncha. Og så står man ellers ofte udenfor hvor der må ryges og snakker og fliser med vennerne. Nattelivet findes hovedsageligt i den gamle bydel i Funchal. Og i Lido området, hvor det mest er præget af turister der er i byen.

Fado på Arsenios, i den gamle bydel i Funchal.

Fado på Arsenios, i den gamle bydel i Funchal.

Malede døre i Funchal.

Malede døre i Funchal.

Glem ikke at drikke en poncha.

Glem ikke at drikke en poncha.

Cristiano Ronaldo kommer man ikke udenom.

På besøg på Ronaldo museet.

På besøg på Ronaldo museet.

Man er ikke i tvivl om at Cristiano Ronaldo er fra Madeira når man er på øen. Lufthavnen blev fornyligt opkaldt efter ham. Så man ser hans navn og portræt som det første når man lander på Madeira.

Og han har også en statue, et museum og sit eget hotel, som ligger nede på havnen i Funchal.

Cristiano Ronaldo blev født i den lille landsby Santo Antonio, som ligger lidt uden for Funchal. Hans familie, som også har rødder på Kap Verde Øerne, kommer fra det laveste samfundslag. Og Ronaldo’s far drak sig ihjel i en ung alder. Det har blandt andet været medvirkende til at Ronaldo aldrig har rørt alkohol. Han har iøvrigt heller ikke nogle tatoveringer. Grunden til det er at han har været aktiv bloddonor siden han var 18. Og i Portugal må man ikke give blod hvis man har for mange tatoverringer.

Og så hedder han Aveiro til efternavn. Ronaldo er kun hans mellemnavn og et navn han fik fordi hans far havde hang til gamle western film. Så han ville gerne opkalde sin søn efter en western skuespiller. Hans mor bestemte så at han skulle opkaldes efter Ronald Reagan, da han også endte som præsident. Så hans Ronaldo navn har ikke noget at gøre med de brasilianske Ronaldoer.

Ronaldo har også sin egen statue på Madeira.

Ronaldo har også sin egen statue på Madeira.

Det er festligt at tage til fodboldkamp på Madeira.

Det er festligt at tage til fodboldkamp på Madeira.

Det var lidt om dem Madeira.

Jeg vil opdatere denne her artikel jævnligt med rejsetips til Madeira. For jeg kommer tit på øen og i resten af Portugal

God tur til Madeira 🙂

Nyd udsigten.

Nyd udsigten.

4 Comments

 1. Pingback: Portugal rejsetips Rejsetips til Portugal. - Rejsetossen

 2. Tak for nyttig information.
  Hvis jeg overvejer at rejse til Madeira med mine børn til sommer, 11 og 14 år, og gerne vil vandre ved vandlaguner, vandfald og sådan, hvor vil du så anbefale at vi finder et hotel?

  • Hej Emilie.
   De steder hvor der er vand laguner og vandfald på Madeira er oppe i bjergene.
   Der er ikke nogle hoteller i vandreafstand til de fleste af de områder.
   Og det er oppe i bjergene hvor det kan være ret koldt.
   Så jeg vil anbefale at i bor nede ved kysten og så lejer en bil og kører op i bjergene og vandrer.
   Området omkring “Rabacal” er rigtig godt at vandre i.
   Rabacal er oppe i 1400 meters højde, så det er koldt om natten.
   Men det er normalt fint varmt om dagen deroppe.
   Håber at det her hjælper jeg lidt på vej.

 3. Super god info:). Dejligt at du har været der så meget.

  Jeg overvejer at tage familien med på jule/nytårsferie på Madeira, for dels at vandre langs levadaer (og ellers på øen), og dels bade lidt (mine drenge bader helst i halv vilde bølger…). Jeg har et par spørgsmål hertil:
  Er jul/nytår for koldt til en dukkert ind i mellem?
  Er levadavandring lidt for stor en mundfuld til knægte på 12 – 14 år? Min mand og jeg er i god form, og det er ungerne også, men de er ikke vant til at vandre…. endnu…

  Tænker de vil finde fyrværkeriet i Funchal glimrende (jf. hjemmesider herom):-).

  på forhånd mange tak

  • Hej Karen. Vandet på Madeira er 18-19 grader året rundt. Der er ikke forskel på om det er sommer eller vinter, da havet er meget dybt ud for Madeiras kyst. Og så er der masser af havnebade langs kysten. Hvad angår levada vandring, så skulle det være ok for drengene, så længe de ikke er højdeskræk, da der kan være meget langt ned nogen steder. Men selve vandringerne er ikke så fysisk krævende, da de går langs kanaler, så der er ingen klatring eller lignedede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial