Ponta Delgada

Byporten i Ponta Delgada, med lys på om aftenen.

Ponta Delgada på Azorerne er blevet et populært rejsemål blandt danskere.

Jeg har selv været i byen mange gange, både på arbejde og på ferie, gennem de seneste 13 år. Så jeg har valgt at dele lidt info og rejsetips om byen her på bloggen.

Seværdigheder i Ponta Delgada.

Portas de Cidade.

Portas de cidade er byens byport, som passende nok vender ud mod havet. Det er en port med tre buer og er fra det 18 århundrede. Den står på byens torv, lige foran en statue af Gonzalo Cabral, som var personen der grundlage Ponta Delgada.

Byens lille Rådhus.

Rådhuset i Ponta Delgada.

Rådhuset i Ponta Delgada.

Rådhuset i Ponta Delgada er en meget fin lille barok bygning, som ligger lige ved siden af Portas de Cidade, ved byens torv. Der er ofte pyntet op med blomster foran rådhuset, ligesom der jævnligt bliver sat en scene op foran rådhuset, til gratis live koncerter.

De botaniske parker.

Der er flere mindre botaniske parker i Ponta Delgada. Grunden er at der i midten af 1800 tallet gik mode i at have sin egen park, med planter og blomster fra hele verden. Så flere af byens rigmænd grundlagde parker, som vi alle har glæde af i dag. Den vigtigste park er opkaldt efter Jose de Canto, som var en berømt botaniker fra byen. Den koster i øvrigt en lille entre, mens der er gratis entre til de fleste andre. Men det er en ganske beskeden entre man betaler.

Jose de Canto parken ligger i øvrigt nabo til præsidentpaladset. Azorerne har nemlig egen præsident og har selvstyre fra fastlandet, som Færøerne og Grønland har det fra Danmark. Azorerne er dog, i modsætning til Færøerne og Grønland, medlem af EU også.

Hortensiaer. 

Kan Du lide hortensiaer, så er et besøg til Azorerne oplagt. Intet sted i verden er der flere af dem. De er overalt langs vejene og i parker. De blomstrer i øvrigt hovedsageligt i juli og august.

Carlos Machada museet.

Carlos Machada museet ligger i et tidligere kloster. Bygningen i sig selv gør det værd at gå en tur derop. Der er typisk 3 udstillinger af gangen på Carlos Machada museet. Sidst jeg var der var der en naturhistorisk, en historisk og en religiøs udstilling, i de 3 forskellige bygninger som museet har. Hovedbygningen i sig selv gør museet et besøg værd, da det er en meget fin gammel historisk bygning. Og entreen er kun et par Euro. 

Flotte fortove.

Ponta Delgada har nogle markant flotte fortove, med sort/hvide mønstre. Mange af de tidligere fortove blev faktisk bygget af straffefanger. Men i dag er de blevet en portugisisk stolthed og man gør meget for at vedligeholde dem og bygge nye, hvor det er nødvendigt.

fortov Ponta Delgada

De har flotte fortove i Ponta Delgada.

Forte Sao Braz.

Der ligger et lille militær fort nede ved havnen, som er ganske seværdigt. Det er stadig militært område. Men der er også et lille soldater museum i fortet som er åbent for offentligheden. Men ellers ligger det bare og pynter, nede for enden af havnepromenaden. 

Forte Sao Braz.

Forte Sao Braz ligger nede ved siden af fiskerihavnen.

Markedet.

Ponta Delgada har et hyggeligt lille overdækket marked, hvor lokale producenter sælger deres varer. Lige nu hvor jeg skriver disse linjer, i slutningen af 2022, er markedet under ombygning. Men man har stadig markedsboder i parkeringskælderen under markedet. Det burde dog snart genåbne i fuld størrelse igen. Og det er helt sikkert et besøg værd. Der er i øvrigt også en fantastisk osteforretning ved markedet, for dem der er til den slags.

Havnebade og strande.

Azorerne har ingen hvide badestrande. Men der er enkelte strande med sort lavasand. Ved Ponta Delgada har de et par strande med lavasand, øst for bycentrum, i retning af landsbyen Sao Roque. Strandene kan til tider have ret store bølger. Og de bliver mest brugt af surfere, mens dem der gilder af at svømme mest bruger byens havnebade. Det største havnebad ligger lige midt i byens store marina. Der er omklædningsfaciliteter, busebade og lignende. Stedet er meget populært blandt de lokale. Så du er ikke alene hvis du tager derned på en varm sommerdag.

Badestrand Azorerne.

Der er en badestrand med sort lavasand, lidt udenfor Ponta Delgada.

Byens turistinformation.

Ponta Delgada har en lille turistinformation, som er ganske hjælpsom. Den ligger på gaden som løber langs marinaen der hedder: “Avenida Infante Dom Henrique”. De er gode at besøge hvis du planlægger at tage en bus rundt på øen og har brug for en bus plan eller lignende, ligesom de også kan hjælpe med en fysisk kort over øen, hvis du ikke bryder dig om at bruge det kort du eventuelt må have på din telefon.

Det danske konsulat i Ponta Delgada.

Lige ved siden af turistinformationen, oppe på anden sal, ligger der et lille dansk konsulat. Det en lokal indfødt som varetager Danmarks interesser fra sit private kontor. Og du vil nok ikke få brug for det på din ferie. Men skulle du risikere at miste dit pas, eller på anden måde få brug for konsulær bistand, så har Danmark altså et lille konsulat i Pants Delgada.

Dansk konsulat Ponta Delgada

Danmark har et lille konsulat i Ponta Delgada.

Til Ponta Delgada med fly.

Skal man fra Danmark til Azorerne med fly, så har Bravo Tours i mange år haft charterfly fra Danmark til Ponta Delgada. Det er i sommerhalvåret at det har det. Og der er typisk fly en gang om ugen. Der er flere daglige fly mellem Ponta Delgada og Lissabon. Så man kan også flyve dertil med en kort mellemlanding i Lissabon. Der er også flere daglige indenrigsfly mellem de 9 beboede øer, som Azorerne består af. Folk flyver generelt til de andre øer fra Sao Miguel, da der er ret langt at sejle.

Lufthavn Azorerne.

Man kan blandt andet flyve med SATA Air Azores til Azorerne.

Til og fra lufthavnen.

Lufthavnen i Ponta Delgada ligger 4 kilometer udenfor byen. Der er en lufthavnsbus som hedder Aerobus, der kører mellem byen og lufthavnen. En taxi er dog heller ikke dyr. Og der er fast pris på taxierne på øen. Så der er meget lille risiko for at komme til at betale overpris. Jeg har selv aldrig hørt om nogen der er blevet snydt af taxierne i Ponta Delgada.

Til Ponta Delgada med båd.

Der er ikke passagerbåde mellem Azorerne og det portugisiske fastland. Kun enkelte bil færger mellem øerne, som dog kun er sporadiske, da der er lands mellem øerne på Azorerne. Så næsten alle vælger at flyve mellem øerne. Men det kan være at du besøger Azorerne på et transatlantisk krydstogt. Krydstogtskibene lægger til lige midt i byen. Så det er let at gå fra borde og komme tilbage til skibet til fods. 

Taxier i Ponta Delgada.

Det du mest skal være opmærksom på med hensyn til taxier, er at de ikke kører rundt og prajer folk, da det ikke er tilladt i Portugal. De holder i stedet på taxiholdepladser, hvor man samtidig med er forpligtet til at tage den forreste vogn når man kommer. Men kan også ringe til en taxi og få dem til at hente en hvor man er. Du kan eksempelvis få dit hotel, eller en restaurant til at ringe efter en vogn for dig. Prisen er generelt fastsat på forhånd. Har du lyst til at leje en taxi for en halv eller en hel dag, til en udflugt, så er der plancher med faste priser, ved taxiholdepladserne. 

Taxi Ponta Delgada

Taxi holdeplads i Ponta Delgada.

taxi

Byens taxier har faste priser, med prisliste ved byens taxi holdepladser.

Busser til og fra Ponta Delgada.

Det er let at tage bus mellem Pants Delgada og øens næststørste by, som hedder Ribeira Grande. Det er i øvrigt en by som er værd at besøge. Bussen kører nede fra havnefronten, næsten lige overfor turistinformationen, hvor du også kan få en køreplan. Der er også busser til andre byer. Men husk at tjek hvornår der kører en bus tilbage, da busserne kan være meget få til de mindre byer. 

Hvalsafari.

Kaskelothvalen lever permanent i farvandet omkring Azorerne. Så det er et godt sted at tage ud på havet for at opleve de store dyr. Kaskelothvalen er den hval som stikker halen i vejret når den dykker. Så den er på mange måder den mest fotogene hval der findes. Der er flere firmaer som laver ture på havet. Personligt vil jeg anbefale det firma som hedder Picos de Aventura, da de opfører sig meget anstændigt overfor dyrene. Og de arbejder sammen med myndighederne om at holde registrere dyrelivet i havet. Så de har en ret bæredygtig tilgang til tingene. Det samme har firmaet Futurisme. Så dem vil jeg også godt anbefale. Men der er et par mindre firmaer, som til tider er 5-10€ billigere, men som ikke overholder alle regler. Så jeg vil nøjes med at anbefale Picos de Aventura og Futurismo.

hvalsafari

Man kan tage på hvalsafari når man besøger Ponta Delgada.

Aktiv ferie.

Der er flere firmaer som tilbyder aktiv ture, med vandring, klatring, canyoning og lignende. Førnævnte “Picos de Aventura, er et af dem. Men der kommer en del nye firmaer til fortiden. Så det kan være værd at lave lidt ekstra research der. Men øen er perfekt til folk som vil ud i naturen, da der er masser af store vulkaner, som er perfekte til adventure turisme.

Prøv den lokale sodavand.

På Azorerne laver man sodavand af passionsfrugt. Det er en ganske fin sodavand i retro flasker, som hedder Kima. Den er værd at prøve.

Kima sodavand

Den lokale sodavand på Azorerne hedder Kima.

Smag på de lokale ananas.

Der bliver produceret en del ananas i udkanten af Ponta Delgada, hvor man dyrker dem i drivhuse. Du vil ofte se at ananas bliver spist som dessert på øen. Og tager du ned til byens torv om aftenen, så står der ofte et par piger og sælger ananas cocktails fra deres små vogne.

Ananas.

På Azorerne dyrker man masser af ananas i drivhuse.

Natteliv.

Ponta Delgada er en ret rolig by. Slet ikke som de store feriebyer på Kanarieøerne eller lignende. Men der er en del hyggelige barer og caféer, som holder sent åbent. Men Ponta Delgada er ret provinsby agtig hvad natteliv angår. Og det er mest hvis der er en eller anden form for byfest at man ser folk være sent ude om natten.

Pinacolada

Pina Colada bar med lokale ananas.

fodbold bar Azorerne.

Jeg går tit hen og får en øl på den lokale fodbold bar, når jeg er i Ponta Delgada. Der er også åbent om aftenen.

Et par gode råd, hvis du skal hæve kontanter.

Mange mindre steder i Ponta Delgada tager ikke internationale betalingskort. Så du vil formentlig få brug for lidt kontanter på din ferie. Jeg vil kraftigt anbefale at du i så fald hæver pengene i en ATM der er tilknyttet en fysisk bank i samme bygning som du hæver. Der er nemlig mange forretninger, hoteller og lignende der har maskiner fra Det amerikanske firma Euronet. Euronet kan hurtigt blive en meget dyr affære at handle med, da deres gebyrer er meget høje. Jeg har skrevet mere udførligt om det på dette link. Og om hvordan de har forsøgt at sagsøge mig når jeg kritiserede dem. Vær også opmærksom på at du ved alle hæveautomater skal sige NEJ til conversion. Det vil sige at du skal sige NEJ til at de veksler pengene for dig. Maskinen vil typisk spørge dig to gange om du nu er helt sikker på at du vil have din egen bank til at veksle for dig. Og det skal du gøre, da du ellers vil få en meget dårlig vekslekurs. Det her gælder i øvrigt i hele verden, inklusiv Danmark, hvor bankerne også forsøger at give dårlig kurs til udenlandske turister. Jeg har en lidt længere artikel om min kamp med Euronet på dette link.

Udflugter fra Ponta Delgada.

Der er mange gode udflugter man kan tage på fra Ponta Delgada. Det store vulkankrater med tvillingesøen Sete Cidades er et af den. Et andet er vulkankrateret Furans, med de varme kilder og den store botaniske park, Terra Nostra. Der er også te plantager, vandfald og en fantastisk kystlinje at opleve. Men det vil jeg alt sammen skrive om i en anden blogpost.

Terra nostra

Terra Nostra parken er værd at besøge.

Azorerne har tætte forbindelser til Nordamerika.

På grund a vulkanudbrud og generel fattigdom, udvandrede en meget stor del af befolkningen fra Azorerne til USA og Canada i starten af 1960’erne. Det gør at man har meget tætte forbindelser til det nordamerikanske kontinent i dag. Og du vil se amerikanske og canadiske flag uden for flere af husene på Azorerne. Der er også direkte fly til USA og Canada flere gange om ugen, fra Ponta Delgada. Så man ser en del besøgende fra Azorerne i Pants Delgada, som er fra USA eller Canada, men som har forældre eller bedsteforældre fra øen. Der er også et monument i byen som er tilegnet emigranterne som rejste til Amerika. 

Emigrant monumentet.

Emigrant monumentet i Ponta Delgada.

Til fodbold i Ponta Delgada.

Fodboldholdet Santa Clara har hjemmehørende i Ponta Delgada. Og de ligger fortiden i den bedste række i Portugal og spiller hjemme cirka hver anden uge. Så måske tager de mod Benfica, Sporting eller Porto når du er på øen. Deres stadion ligger i udkanten af Pants Delgada. Og jeg vil anbefale at du køber billet fra deres klubhus i centrum af byen, hvis du vil til en kamp mod et af de store hold. Er det ikke Benfica, Sporting eller Porto de spiller i mod, så vil der ikke være udsolgt. Og du kan bare købe billetten ved indgangen til Stadion 

Fangerne har den bedste udsigt.

Fængslet i Ponta Delgada ligger i, hvad der tidligere var et munkekloster. Det ligger i første parket til vandet. Så de kriminelle har havudsigt på Azorerne, hvis ellers de får en celle der vender den rigtige vej.

Det her var lidt information on Ponta Delgada. Du er meget velkomment til at lægge en kommentar, hvis du har nogle spørgsmål eller noget at tilføje til det jeg har skrevet.

Jeg kommer jævnligt i Ponta Delgada. Så jeg opdaterer jævnligt den info jeg har skrevet her.

Hoteller og restauranter i Ponta Delgada.

Da beskrivelser af hoteller og restauranter er noget der kræver en del tid og plads, så planlægger jeg at lave en seperat blogpost om dette. Den kommer forhåbentlig snar og jeg linker til den her, når den er klar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial