Euronet pengeautomater.

Hold dig væk fra Euronet pengeautomater.

Med mindre du har lyst til at betale en grov overpris for at hæve penge på din ferie, så hold dig langt væk fra pengeautomater fra Euronet.

De fleste af os kender det når vi er på ferie: Vi står lige og mangler lidt kontanter på den første feriedag. Og så stikker vi kortet i en hæveautomat for at forsyne os med lokal valuta.

Men pas på her. For hvor det i gamle dage, for 10 år siden, var noget som ikke kostede det store at gøre, så er det i dag noget som potentielt kan koste dig mange penge. Og de pengemaskiner med Euronet logoet på, som er overalt på feriesteder, kan koste dig mange penge at bruge.

Hvem er Euronet?

Euronet er et firma fra Kansas i USA som arbejder med pengeoverførsler. Og deres største og vigtigste del af forretningen er tusindvis af pengeautomater rundt om i verden, som typisk står på populære feriedestinationer.

De er ofte i butikker. På hoteller. Eller bare på husmure rundt om i byen. Typisk på steder hvor der kommer mange udenlandske turister.

Hvorfor er Euronet automater mest hvor der kommer turister?

Det er de ganske enkelt fordi de behandler udenlandske turister anderledes and lokale. Deres maskiner er så smarte at de godt ved at hvis de tager meget høje gebyrer når lokale hæver, så får de hurtigt problemer. Så Euronet opfører sig rimelig ok overfor danske kort på deres maskiner i Danmark. Spanske kort i Spanien. Osv. Men kommer du med et kort som ikke er fra det land hvor maskinen står, så er det straks en anden historie.

Hvorfor er Euronet dyre for turister?

I samme øjeblik en Euronet maskine ser at det er et udenlandsk kort der kommer i maskinen, så starter det med at foreslå at man hæver meget høje beløb. 

Typisk tusindvis af kroner. 

Hvorfor gør de det? 

Det gør de fordi de tager en procentdel af det beløb turisten hæver som gebyr. Det varierer  lidt fra land til land hvad gebyret er. Men jeg har set dem tage 12% i gebyr i flere østeuropæiske lande. Så hæver du for eksempel 5000 kr, som de foreslog mig da jeg var i Budapest. Så betaler du et gebyr på 600 kr for hævningen!!!! 

Plus at du betaler de andre gebyrer som almindelige pengeautomater typisk tager.

Euronet Azorerne.

Euronet har også fundet vej til Azorerne.

Sig altid nej til conversion.

hvad er de andre gebyrer?

Når du hæver i udlandet betaler man ofte noget der ligner 30-40 kr i gebyr for at hæve. Det er ret standard i de fleste pengeautomater. 

Men så har vi det der hedder conversion:

Og det findes ikke kun hos Euronet, men i de fleste pengeautomater disse dage. Når du hæver tilbyder Euronet, banken, eller hvem der nu ejer maskinen at de kan veksle pengene for dig. Og den kurs er altid elendig. Men de forsøger at snyde dig ved at sætte et flag fra dit land på knappen de siger ja til conversion. Ja knappen sidder også altid i højre side af automaten. Fordi de fleste er højrehåndede. Og trykker su så nej alligevel, så spørger maskinen dig om du dog vil tage den chance det er at lade andre veksle for dig.

Og her skal du holde fast i at du godt vil tage den chance. For du får typisk en vekselkurs der er 10-15% dårligere hvis du siger ja til conversion.

Hvorfor er de maskiner overalt hvor der er turister?

Det er de fordi de tilbyder en del af kagen til dem som vil have dem hængende på deres husmure. Så når dit hotel eller den lokale 7/11 har en Euronet maskine hængende, så er det fordi de får en procentdel af de kæmpe gebyrer som man tager fra udenlandske turister.

Euronet har faktisk brugt det som forsvar når de har skrevet til mig og bedt mig om at stoppe med at advare folk imod at bruge deres maskiner. Det er ligefor de påstår at de mest har maskinerne hængende for at hjælpe lokale erhvervsdrivende.

Hvorfor har Euronet kontaktet mig?

Det har de fordi jeg for 4 år siden skrev en artikel om dem på min engelske blog. Jeg var åbenbart den første i verden der skrev om at folk skulle holde sig fra dem. For min blogpost gik viralt og blev læst mere end 200.000 gange. Jeg blev kontaktet af hundredvis af mennesker, som følte sig snydt. Det gjorde at jeg fyrede nogle eder og forbandelser af over firmaet. Og så fik jeg en fin mail fra et kommunikationsfirma/advokatfirma, som repræsenterede Euronet, der sagde at de ville trække mig i retten for injurier hvis jeg ikke slettede eller modererede min artikel.

Så nu har jeg valgt at sige at de er dyre at bruge, i stedet for at bruge andre ord om dem. Det må andre gøre hvis de har lyst til. Men jeg forbeholder mig ret til at sige at de udnytter lovgivningen til det maksimale på en for mig at se uetisk måde.

Så klagede jeg til Europa Kommissionen.

Da Euronet valgte at forsøge at true mig til tavshed, så valgte jeg at slå igen ved at skrive til Europa kommissionen og klage over deres forretningsmetoder. Jeg argumenterede for at når man, meget fornuftigt, har sat et loft på minuttaksten for telefoni, inden for EU. Så burde man måske også sætte et loft på hvad man må tage i gebyr når folk hæver penge fra pengeautomater. Jeg fik en pæn, rimelig uddybende, mail tilbage, hvor de sagde at de havde kigget på det. Om min mail har været medvirkende til at man fra sidste år nu skal skrive på skærmen at man rent faktisk tager høje gebyrer ved jeg ikke. Men jeg vil da være stolt hvis min klage har været med til at ændre noget til det bedre. Jeg mener dog stadig at det helt skal forbydes at tage så høje gebyrer for at hæve penge.

Hvordan hæver jeg så penge når jeg er på ferie?

Du vælger først og fremmest en pengeautomat som tilhører en rigtig bank. Almindelige banker tager de typiske gebyrer, plus at de forsøger at lave en conversion, som jeg nævnte tidligere. Og den siger man så nej til. 

Men jeg bruger stadig pengeautomater til at hæve et mindre beløb på når jeg er i udlandet. Men ellers bruger jeg typisk kort til 95% af mine transaktioner disse dage.

Håber det her kan hjælpe nogle folk til at spare lidt penge på deres næste rejse. Der er trods alt sjovere ting at bruge sine penge på end gebyrer. 

1 Comment

  1. Pingback: En rejseguide til Ponta Delgada. – Rejsetossen

  2. Pingback: Lidt rejsetips til Malta. – Rejsetossen

  3. Anders Barny Lindhardt

    Tusind tak for dette smadder gode oplæg. Vi nåede desværre ikke at læse det før vi fik trukket de 12% i gebyrer og det kostede os 520 kr at hæve 500 euro 🤦🏼‍♂️
    Men så fedt at du har lavet dette oplæg og jeg vil bestemt gøre mit for at sprede budskabet !!
    Kæmpe skulder klap herfra 👍🏻👏🏻

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial