Azorerne

Azorerne.

Azorerne har noget af den flotteste natur du vil se I hele verden. Og det er et samfund hvor man stadig hovedsageligt lever af landbrug og fiskeri. Så kan du klare dig uden badestrande og vildt natteliv, så er Azorerne et af de mest unikke rejsemål du kan besøge på denne klode.

Vi er ikke på Kanarieøerne her.

Vulkanen Pico på Azorerne.

Vulkanen Pico på Azorerne.

Sete Cidades krateret.

Sete Cidades krateret.

Farve kontraster på Azorerne.

Farve kontraster på Azorerne.

Azorerne ligger midt ude I Atlanterhavet. Næsten halvvejs til USA. Øerne ligger lidt nordligere and Kanarieøerne, så det er ikke helt så varmt på Azorerne. Og der er heller ikke ret mange badestrande at skrive hjem om. Det er blandt andet nogle af de ting der gør at der ikke er mange turister derude.

Men Azorerne har en fantastisk flot natur, med et terræn der I den grad er egnet til at vandre I. Og nogle små charmerende Atlanterhavs samfund, hvor det stadig er køerne og fiskene man lever af. Det meste af året er der en temperatur på mellem 15 og 23 grader, så der er aldrig rigtig varmt og aldrig rigtig koldt.

Tag ud og kig på hvaler og delfiner.   

I gamle dage, for 30 år siden, var de hvalfangere på Azorerne.

I gamle dage, for 30 år siden, var de hvalfangere på Azorerne.

Azorerne er et af de steder I verden hvor der er flest hvaler. Det er især kaskelothvaler der er mange af, da de bor på øgruppen året rundt.

Der er mange andre hvalarter der kommer forbi. Især om foråret. Flere firmaer arrangerer hvalsafarier, hvor man har marinebiologer med ude til at fortælle om hvalerne. Delfinerne er der stort set altid når man er på tur som følgesvende til bådene. Det er kun hvis der er en spækhugger på besøg I farvandet at de holder sig væk.

Øerne havde tilbage i 1950’erne og 60’erne meget hvalfangst på øerne og der er nogle meget interessante museer på øerne fra dengang. Men der har ikke været hvalfangst siden Portugal i 1986 skrev under på den konvention der forbyder hvalfangst.

Azorerne er køernes øer.

Myldretid på Azorerne.

Myldretid på Azorerne.

Der er flere køer end der er mennesker på Azorerne. Øerne lever i høj grad af mælke og osteproduktion. Det milde klima gør at køerne går ude hele året og stort set aldrig ser en stald hele deres liv, så det er frilandskvæg man har herude. Især øen Sao Miguel, er fyldt med køer der græsser på skråningerne af de mange små vulkaner, som øen består af.

På Sao Miguel er det mest almindelig gul ost af den mildere slags man producerer, mens man på øen Sao Jorge producerer en lidt mere kraftig ost.

Europas eneste temarker.

The marker på Azorerne.

Te marker på Azorerne.

Azorerne er det eneste sted i Europa hvor man har kommerciel the produktion. Det er godt nok ikke nogen stor produktion og deres gamle jævnstrømsmaskiner som man bruger til at tørre the med, ville for længst været endt på teknisk museum i Danmark.

Men portugisere er loyale overfor deres lokale producenter. Så der er stadig 2 små the fabrikker på Azorerne der laver en ganske udmærket grøn the. Det var i øvrigt portugisere der som de første bragte the til Europa, fra Indien og Kina i 1500 tallet. Og det var prinsesser fra Portugal der lærte det engelske kongehus at drikke te.

Azorerne er paradis for folk med vandrestøvler.

Vandresti med udsigt.

Vandresti med udsigt.

Azorerne er vulkanske øer som er meget egnet til vandring. Det er sjældent ekstrem vandring, da de fleste vulkaner er omkring 1000 meter høje. Dog lige med undtagelse af vulkanen på øen Pico, som er over 2000 meter høj. Men det er godt nok et pænt sted at snøre vandrestøvlerne og tage ud i den grønne natur. Jeg har vandret på 6 kontinenter og må sige at det her sted er et af mine absolutte favorit steder.

Fogo vulkanen på Azorerne.

Fogo vulkanen på Azorerne.

Der er ild i jorden.

Så graver vi lige frokosten op.

Så graver vi lige frokosten op.

Vulkanerne på Azorerne er stadig ganske aktive og visse steder er der så meget aktivitet at man bogstavelig talt ikke kan stikke en finger i jorden uden at få en tredjegradsforbrænding.

I landsbyen Furnas har man gravet nogle huller i jorden hvor man sætter store gryder med kød og grøntsager ned i tidligt om morgenen. Og så graver man dem op til frokost og har en sammenkogt ret der hedder Cozido, som man kan spise på byens restauranter.

 

Besøg sejler baren, Cafe Sport, på Faial.

Cafe Sport i Horta.

Cafe Sport i Horta.

Øen Faial, er stedet hvor de fleste langturssejlere ligger til på vej over Atlanten, når man om foråret sejler fra Caribien til europa.

Nede på havne i byen Horta ligger der en bar som hedder Cafe Sport. Cafe Sport blev tidligere brugt som posthus for langturssejlerne. De fik sendt deres breve fra familien til den lille cafe, som godt var klar over at folk nok blev og fik et par bajere hvis man agerede uofficielt posthus.

Baren er i øvrigt også kendt som ”Peter’s Bar”, da en amerikansk soldat under 2 verdenskrig syntes at ejerens søn lignede hans søn Peter hjemme i Amerika. Og navnet har hængt ved så Cafe Sport er i dag bedre kendt som Peter’s bar i sejler kredse.

 

Hvordan kommer man til Azorerne?

SATA flyver til Azorerne.

SATA flyver til Azorerne.

Fra Danmark har Bravo Tours charterfly til Azorerne. Vær dog opmærksom på at de kun flyver til hovedøen Sao Miguel. Den er sådan set også ganske interessant og man kan sagtens nøjes med den.

Vil man ud på de andre øer, hvor der er meget få turister, så skal man have fat i det lokale flyselskab SATA eller Portugals nationale flyselskab TAP som beflyver de andre øer. TAP har daglige flyafgange til Azorerne med mellemlanding i Lissabon.

Det er måske ikke så billigt som at flyve til Milano eller Madrid. Men det er et sted der er så unikt at det er alle pengene værd. Kulturrejser Europa arrangerer også ture til dertil. Blandt andet vandreture til nogle af de mindre øer.

Dagdriverliv på Azorerne.

Dagdriverliv på Azorerne.

Fiskere på Azorerne.

Fiskere på Azorerne.

Kratersø på Azorerne.

Krater sø.

2 Comments

  1. Uha det lyder fantastisk og lige noget for mig. Jeg har læst at der kun er delfiner og hvaler om sommeren, men det er måske ikke helt korrekt? Er det værd at tage en hval-safari i februar?

    • Hej Sarah. Delfiner er der hele året. Det er stort set umuligt ikke at møde dem. Kaskelot hvaler er også hele året på Azorerne, men der er mange andre hval arter især om foråret. Maj er faktiske den bedste sæson for hval safari. Hvad angår februar, så har du der en risiko for at det blæser så meget at de ikke sejler ud på grund af høje bølger. De sejler kun ud hvis vandet er relativt fladt, da man ellers ikke kan få øje på hvalerne.

  2. Pingback: Rejsetips til Portugal Rejsetips til Portugal. - Rejsetossen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial