30. January 2023 · 1 comment · Categories: Malta
Malta.

Malta.

Jeg har lige været nogle dage på Malta. Og her er lidt rejsetips til øen, baseret på mine oplevelser der. Det her er ikke en komplet guide, da jeg kun var der i 8 dage. Men jeg synes at jeg har lidt gode fif til øen.

Ankomst til Malta.

Malta lufthavn ligger kun 8-9 kilometer fra hovedstaden Valletta. Og i det hele taget ikke langt væk fra nogle steder på øen, som er ganske lille. Der er dog ingen grund til at tage en taxa, med mindre man ikke gider bussen, da der er gode busforbindelser fra lufthavnen og rundt på Malta. En billet koster 1,5€, uanset hvor man skal hen. Det er både simpelt og billigt. 

En blanding af Italien og arabien, med et stænk af England.

Malta minder på mange måder om det sydlige Italien. Gamle byer med krogede gader og masser af pizza og andet mad, som er inspireret af Italien. Men sproget ligger meget tæt op af arabisk. Så når de taler indbyrdes føler man sig pludselig lidt mere som i Ægypten eller Libanon.

telefonboks malta

Gamle engelske telefonbokse har man også på Malta.

Det skal dog siges at stort set alle taler engelsk, da den engelske indflydelse også er ret pæn. Det ser man også ved at der er mange engelske pubber på Malta. Ligesom det ikke er svært at få bacon og æg til morgenmad. Selvom bacon og æg er forrygende, så skal man dog lade være med det. Man skal i stedet prøve pastizzi.

Prøv noget pastizzi.

Pastizzi.

Pastizzi.

Pastizzi er nogle små maltesiske brød med diverse fyld. Oftest med ricotta ost som fyld. Det er ganske forrygende og bliver solgt fra små bagerier overalt på øen. Jeg have bevidst valgt IKKE at købe morgenmad på mit hotel. Jeg elsker god kaffe til min morgenmad.

Hotel kaffe er bare noget sprøjt 19 ud at 20 gange, i hele verden. Så jeg gik i stedet på små konditorier, hvor de oftest lavede noget fantastisk espresso og latte, ligesom ham den gamle fynbo kan lide det. Så sig pastizzi til din morgenmad, når du er på Malta.

Jeg boede i Sliema.

Jeg havde valgt at bo i den by der hedder Sliema. Det var i første omgang fordi jeg fandt et utrolig billigt tilbud på en booking side, for et hotel der hed Plaza Regency Hotel. Det er et trestjernet hotel, som levede op til forventningerne. Ikke noget fancy. Men et fint værelse og en fin service fra receptionen. Og når jeg så fik en off season pris på 150 kr Per nat for et værelse, så skulle jeg ikke brokke mig.

Det viste sig også at have en rigtig god beliggenhed. Sliema er en ganske fin bydel, som ligge centralt, lige midt i mellem hovedstaden Valetta og St Julians, som er stedet hvor tingene sker om aftenen. Jeg gik på pub i St Julians et par nætter. Og det var rigtig fint at kunne gå hjem til hotellet fra pubben, på under et kvarter. Der lå i øvrigt også et rigtig godt pizzeria i underetagen på hotellet, som absolut kan anbefales. Det hed Vecchia Napoli.

gadeliv malta

Lokalt gadeliv.

Malta kan også lave brygge god øl.

Jeg fandt et aldeles godt mikrobryggeri i Sliema, på en af mine gåture. Et hyggeligt lille bryggeri, med tilhørende brewpub. Stedet hed The Brew Grill and Brewery. Og deres øl var ganske forrygende. Jeg var især glad for deres imperial stout, som var ren verdensklasse. Stedet er rigtig, med god pub food. Et rigtig hyggeligt sted at hænge ud en sen eftermiddag.

craft beer malta

Malta har også godt øl.

Jeg tog en tur til Mdina.

Mdina er Maltas tidligere hovedstad og er i dag en meget lille by, med få indbyggere. Men den er gammel og utrolig velholdt. Den er både fredet at UNESCO og har været med i Game of thrones. Så den er garanteret prop hamrende fyldt med turister i højsæsonen. Men jeg var på Malta i januar, som er lavsæson (derfor nok også det billige hotelværelse).

Jeg gik rundt i fred og ro og havde det meste af den gamle fine by til mig selv. Mdina er virkelig en lækkerbisken for os der kan lide at fotografere. Jeg kom i øvrigt derop med bussen, som igen kostede 1,5€ hver vej. Det er da fundet for pengene. 

Mdina

Madina er en flot gammel by.

alternativ parkerting.

Alternativ parkering ved bymuren til Mdina.

Hvordan er det så at være på hospitalet på Malta?

Jeg fejrede min ankomst til øen ved at få udslet og store smerter i venstre side af kroppen. Det gjorde så ondt at jeg frygtede at det måske var stafylokokker eller en nyresygdom. Så jeg tog en tur på hospitalet.

Hospitalsophold på Malta er dækker af det blå sygesikringskort, da Malta er med i EU. Så du får som dansker, præcis den samme behandling som en lokal på hospitalet. Jeg valgte dog at ringe til min forsikring alligevel.

Min erfaring er nemlig at alarmcentralerne meget gerne anbefaler gode hospitaler som de samarbejder med. Og skulle det komme til hjemtransport eller andet, som ikke er dækket af det blå kort, men af din forsikring. Så er det rigtig godt at have forsikringen med fra starten. Det er i øvrigt noget jeg har skrevet om i en separat blog post, som du kan læse om på dette link.

Hospitalet på Malta.

Hospitalet på Malta fungerede fint, da jeg havde brug for det.

Efter anbefaling fra SOS tog jeg på hospitalet Mater Dei, som lå 4 kilometer fra mit hotel. Det var ganske udmærket. Jeg skulle vente halvanden time på skadestuen, før jeg kunne komme til. Men det er en ganske normal ventetid. Også i Danmark.

Jeg blev tilset af nogle meget venlige læger og sygeplejersker, som alle talte engelsk. De blev enige om at det nok var helvedesild jeg havde, men sendte mig videre til en dermatolog, for at være helt sikker. Han sagde “Shingles” som helvedesild hedder på engelsk, efter at have kigget på det i mindre end 5 sekunder. Og så fik jeg udskrevet en recept med det samme, til noget medicin.

Alt det her helvedesild satte en lille dæmper på hvor aktiv jeg var på turen, da det er ret smertefuldt. Men det er heldigvis ikke noget man som sådan bliver syg af (man har kun smerter), så jeg tog rundt på ture hver dag alligevel. Helvedesild smitter i øvrigt heller ikke.

Valletta er godt nok charmerende.

Hovedstaden Valletta er en gammel fortificeret by, med høje mure rundt om byen. Gaderne er meget velholdte. Og så er der en overflod af små charmerende balkoner, som nok er det som charmrede mig mest ved Malta.

Der er balkoner overalt på Malta. Men Valletta har dem bare lidt mere. Og de er så rustikke og pastelfarvede at det er en fryd for øjet at gå rundt i Valletta. 

Valletta

Valletta med alle sine balkoner.

Hvorfor hænger Dannebrog så mange steder på Malta?

Jeg troede at det danske konsulat eller ambassade lå lige bag mit hotel, da jeg ankom. Men ved nærmere eftersyn kunne jeg se at flaget vajede over hvad der enten var et kloster eller en kirke. Dagen efter så jeg nok et dannebrog vaje ved en kirke ude ved siden af hospitalet.

Den ene af de søde sygeplejersker på hospitalet fortalte mig at flaget tilhører johannitterridderordenen, som er ret synlig på Malta. Og det skal nok passe at de har haft flaget, måske endnu længere end Danmark. For da Dannebrog faldt ned fra himlen ved Tallinn, i 1219, skete det jo under et korstog, hvor den danske hær kæmpede sammen med riddere fra hele Europa.

Og historikere har peget på at Dannebrog formentlig var en gave til den danske konge fra nogle af de ikke danske riddere, som Danmark kæmpede sammen med. Så vi har nok fået flaget fra johanniterridderne, vil jeg gætte på. 

dannebrog Malta.

Der bliver flaget med det rød hvide flag mange steder på Malta.

 

Til sidst vil jeg lige nævne at der er mange hæveautomater fra firmaet Euronet på Malta. Dem skal du holde dig langt væk fra, da de kan blive et dyrt bekendtskab. Jeg har en seperat blog post om disse maskiner, som man ser i hele verden, på dette link.

Det var lidt rejsetips og andet fra Malta, baseret på mine erfaringer i januar 2023. Som jeg tidligere skrev, så er det ingen komplet guide. Men det kan måske hjælpe nogen til at få lidt mere ud af deres ophold på Malta.

 

1 Comment

  1. Hej
    Er 100% enig – Malta er et fantastisk charmerende land (ø) 😉

    Mvh
    Helle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial