Meteora

Grækenland er mere og andet end det græske øhav.

De fleste danskere der besøger Grækenland rejser til de græske øer. Men spørger i mig så er det græske fastland meget mere interessant.

Kreta, Rhodos, Santorini, Korfu og Kos. Det er nogle af de meste besøgte steder i Grækenland af danske turister. Og det er da også fine rejsemål. Men fastlandet har bare meget mere at byde på, hvis i spørger mig.

Theophilus Hansen

Biblioteket i Athen, som er tegnet af den danske arkitekt Theophilus Hansen.

Folk er mere gæstfrie på det græske fastland.

Det som jeg holder mest af ved at rejse på det græske fastland er at der de fleste steder ikke er specielt mange turister. Det gør at de lokale ikke er blevet trætte af turisterne. Heller ikke i september og oktober, hvor man ofte føler en vis mental træthed på øerne. Især det nordlige Grækenland har en gæstfrihed som man ikke ser ret ofte i den sydlige del af landet og på øerne.

Lokalt græsk marked.

Lokalt græsk marked.

Nationalgardister i Athen.

Nationalgardister i Athen.

Athen er bedre end sit rygte.

De græske guder skal vide at Athen ikke er den bedst planlagte by. Det har i mange år gjort at den har været bøvlet at bevæge sig rundt i. Og manglen på ordentlig byplanlægning gjorde den mindre og mindre pæn. Men de sidste 15 år har Athen fået en ansigtsløftning, med en forbedring af infrastrukturen og en satsning på ungdommen, som har gjort at byen igen er blevet et sted hvor de unge og smukke holder af at færdes i.

Akropolis.

Udsigt til Akropolis.

Bevares, der er stadig bydele som ikke er for pæne. Omonia pladsen ved nattetide er for eksempel ikke et sted jeg anbefaler. Men kun 10 minutters gang fra Omonia pladsen har du Psiri pladsen, som er et af de mest charmerende steder i hele Athen.

Ligesom bedre forhold for fodgængere og cyklister har gjort at byen ikke er det samme trafik helvede som den var for 20-25 år siden.

Så kig en tur forbi Athen og hils på Akropolis og alle de andre store seværdigheder som den græske hovedstad har.

Kap Sounion.

Kap Sounion.

Besøg Kap Sounion lige udenfor Athen.

Et par timers kørsel fra Athen ligger Kap Sounion. Der ligger resterne af et stort tempel lige ud til vandet. Og det er nok det sted i Grækenland hvor man har de mest legendariske solnedgange. Kap Sounion kan sagtens besøges på en dagstur fra Athen. Men der er også små hoteller i området. Og husk at blive der længe nok til at få solnedgangen med.

Korinthkanalen.

Korinthkanalen.

Kryds Korintherkanalen til Peloponnes halvøen.

Peloponnes halvøen bliver ofte overset og glemt af danske turister. Men der er rigtig meget at opleve. Og masser af fine kystbyer, så man også kan komme i vandet på sin ferie.

For at komme derover krydser man Korintherkanalen, som i sig selv er en stor seværdighed. Byen Nafplion, som var grækenlands hovedstad for cirka 200 år siden er en af de mest charmerende byer i hele Grækenland. Og en kort køretur fra Nafplion ligger der nogle af de vigtigste arkæologiske udgravninger i landet. Mykene, Olympia og Epidauros er alle attraktioner i verdensklasse. Og der er mange flere antikke steder man kan besøge i den del af Grækenland.

Epidauros.

Epidauros.

Meteora er nok Grækenlands største seværdighed.

Da jeg var 13 år gammel så jeg James Bond filmen “For your eyes only”, hvor James Bond klatrer op af en lodret klippe til et gammelt kloster. Dengang tænkte jeg på om det mon fandtes i virkeligheden. Og det gør det i Meteora i det centrale Grækenland, hvor der ikke bare er et enkelt kloster på en søjleformet klippe, men hele 6 klostre, som stadig er fungerende klostre, med munke og nonner. Alle sammen bygget direkte på klippetoppe, så invaderende styrker ikke så let kunne angribe stederne. Klostrene er bygget fra det 14 til det 16 århundrede og er efter min mening nok de mest spektakulære sted man kan besøge i hele Grækenland.

Meteora.

Et af klostrene ved Meteora.

Det nordvestlige Grækenland er det sted jeg holder mest af i Grækenland.

Det nordvestlige Grækenland som grænser op mod Albanien og Nordmakedonien er den del af Grækenland jeg holder mest af. Først og fremmest fordi det er i den del af Grækenland jeg har fundet den største umiddelbare gæstfrihed. Det gælder især når man kommer lidt væk fra kysten. 

Metsovo.

Metsovo i det nordvestlige Grækenland.

Området omkring Ioannina, med den store sø, er nok det sted i Grækenland jeg holder mest af. Men en by som Metsovo er virkelig også et fedt sted. Og helt anderledes end resten af Grækenland. I Metsovo møder Grækenland virkelig Balkan, både kulturelt og madmæssigt. Ude ved kysten er der nogle rigtig hyggelige byer, med strande og masser af hoteller, som jeg rent personligt foretrækker frem for de græske øer. Landsbyen Sivota er blevet lidt af et hit blandt danske turister de senere år, fordi et par danske charterbureauer har fået øjnene op for byen. Men andre kystbyer som Parga og Paleros er også fine kystbyer som jeg har nydt at slappe af i, når jeg har haft brug for lidt hav og strand.

Landsby Ioannina.

Landsby tæt på Ioannina.

Sivota.

Sivota.

Området omkring den Ambraciske golf, eller Arta Bugten, som den også bliver kaldt, er også et rigtig interessant sted. Kan man klare sig uden så meget strand, så er en by som Vonitsa virkelig en hyggelig by at bruge som base, for at udforske området omkring den store bugt.

Nordvest Grækenland.

Nordvest Grækenland.

Der findes overraskende god vin på det græske fastland.

Grækenland er på vin fronten nok mest kendt for retsina vinen, som smager af harpiks. Den er billig og jeg drikker den gerne selv på en varm dag. Men der er også andre græske vine. Og nogle af dem er af en overraskende høj kvalitet. Så et vingårdsbesøg kan man også roligt planlægge på turen, hvis man rejser rundt på det græske fastland. Jeg har selv besøgt vingårde som Achaia Clauss, Skourass og Glivanos, som alle producerer rigtig gode vine. Og der er flere af dem. Men de 3 her har jeg selv gode erfaringer med. Sidder man i øvrigt hjemme i Danmark og gerne vil smage på græsk vin af høj kvalitet, så sælger firmaet Oinofilia på Nørrebro i København, nogle græske vine af rigtig høj kvalitet.

Grækenland vin.

Grækenland har masser af god vin.

Hvordan kommer man fra Danmark til det græske fastland?

Flyver du til Athen så har både SAS og det græske selskab Aegean afgange fra København. Aegean flyver også indenrigs til hele Grækenland. Så du kan forbinde videre der til andre græske destinationer. 

Både SAS og Ryanair har sommerflyvninger til Grækenlands næststørste by Thessaloniki. En by som jeg også holder meget af. Men det er efterhånden et stykke tid siden jeg sidst var der. Så jeg afholder mig fra at skrive for meget om den i den her artikel. Men det er så absolut også en del af Grækenland der er værd at flyve til. 

Preveza lufthavnen på den græske vestkyst bliver brugt af flere danske charterbureauer. Der er ikke direkte rutefly fra Danmark til lufthavnen. Men det er muligt at flyve dertil med charterfly. 

Det samme gælder for Ioannina lufthavnen. Der er dog ikke så mange fly som til Preveza lufthavnen. Men jeg anbefaler absolut at flyve dertil Som jeg tidligere skrev, så er området omkring Ioannina nok det sted i Grækenland jeg holder mest af. 

Kalamata lufthavnen på det sydlige Peloponnes er for nylig kommet på charter landkortet. Jeg har ikke selv prøvet at flyve dertil endnu. Men det kunne jeg så absolut godt finde på i den nærmeste fremtid.

Det var lige lidt om hvorfor jeg holder af at rejse til det græske fastland. Håber at det måske kan hjælpe nogen.

Selfie Delphi.

Og vi slutter lige med en selfie fra Delphi 🙂 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial