Aktiv ferie i Tjekkiet.

Aktiv ferie i Tjekkiet.

Tjekkiet er det perfekte sted til aktiv ferie. Både hvis man er til billig ferie, eller til aktiv ferie med lidt luksus.

Jeg er lige kommet tilbage fra Tjekkiet efter en tur som har stået på en masse aktiv sport. Og en masse besøg på små øl bryggerier. Så det har været aktiv ferie med øl til dessert 🙂

På cykel i Tjekkiet.

På cykel i Tjekkiet.

Jeg brugte hovedsageligt min tid i det østlige og sydlige Tjekkiet. Prag har aldrig rigtig været min kop the. Jeg kan bedre lide det Tjekkiet man finder ude på landet og oppe i bjergene.

Vandring i Tjekkiet.

På vandretur op af Lysa Hora bjerget.

På vandretur op af Lysa Hora bjerget.

Tjekkiet er perfekt til vandring. Og tjekkerne vandrer også rigtig meget selv. Det gør at man finder masser af hytter, hoteller og lignende, for det vandrende folk. Stierne er generelt rigtig fint afmærkede, så det er let at finde rundt.

Den ene dag vandrede jeg til toppen af Lysa Hora bjerget, som er små 900 meter højt. Men kan sagtens vandre op og ned på samme dag, hvis man er i rimelig form. Men man kan også gøre som jeg gjorde og sove på toppen. Der er et rigtig fedt vandre hotel på toppen som hedder Chata Emil Zatopek. Opkaldt efter løberen Emil Zatopek,

Emil Zatopek og hans kone hænger på væggen på hotellet.

Emil Zatopek og hans kone hænger på væggen på hotellet.

Hvem var Emil Zatopek?

Emil Zatopek blev født lige neden for bjerget i byen Kopřivnice. Han arbejdede på en skofabrik, inden man fandt ud af at han var fantastisk til at løbe. Ved OL i 1952 vandt Emil Zatopek først 5000 meter løbet. Derefter 10 000 meter løbet. Og så søgte han dispensation til at løbe med på Marathon distancen, selvom han aldrig havde løbet et eneste marathon løb tidligere. Men Det vandt også i suveræn stil. Emil Zatopek er nok den største løbestjerne Europa nogensinde har fostret. Det var i øvrigt også ham som opfandt intervaltræningen, som sportsfolk i hele verden bruger den dag idag.

Så jeg skulle selvfølgelig på på hotellet opkaldt efter ham. Hans fotos hænger også på væggen i hotellets restaurant. Og de er signeret af hans kone, som stadig lever. Hun hedder i øvrigt Dana Zátopková og vandt OL guld i spydkast i 1952. Hotellet har nogle fantastisk lækre værelser. Og gratis bowling bane i kælderen. Maden er til gengæld lidt mere cafeteria agtig. Men alt i alt et rigtig fedt sted at bo.

Chata Emil Zatopek.

Chata Emil Zatopek.

Gode værelser på Chata Emil Zatopek.

Gode værelser på Chata Emil Zatopek.

Jeg vandrede og cyklede også rundt i området omkring byen Ostravice. Der boede jeg en nat på sportshotellet Sepetna. Det er et sted som er totalt efter min smag. Rigtig kro agtige stuer og værelser. Og masser af sportsaktiviteter. Og et kanon service minded personale. Det blev både til vandring, cykling, bueskydning og downhill løbehjul, eller hvad man nu kalder det :-).

Downhill løbehjul i Tjekkiet.

Downhill løbehjul i Tjekkiet.

Og så et besøg på byens fantastiske lokale bryggeri som hedder Beskidy Pivovarek. I øvrigt herligt at se hvordan bryggeriets restaurant var fyldt med cyklister som kom ned for lige at få en pint eller to, når nu de alligevel var ude at cykle. Man kan godt se at tjekkerne er europas mest øldrikkende folkefærd.

Mikro bryggeri med cykel parkering.

Mikro bryggeri med cykel parkering.

Cykling, vandring og aktiv ferie i det sydlige Bøhmen.

Jeg sluttede med nogle dage i det sydlige Bøhmen. Der var jeg mest i den lille by Prachatice. Der prøvede jeg at køre el cykel. Normalt er jeg mere til almindelig mountainbike eller Tur cykel. Men stedet jeg boede havde el cykler som man kunne låne gratis, når man boede der. Så det skulle prøves. Og jeg må sige at det var skide sjovt. Pg meget egnet til dagsture, hvor man ikke orker for meget kører op af bakke. Det er praktisk når man som jeg kombinerer det med besøg på de lokale bryggerier. Stedet jeg boede på hed  Bed and Bike. Landsbyen Prachatice som jeg boede i havde selvfølgelig også et lokalt bryggeri. Det var virkelig i særklasse og ligger lige på byens torv. Og det har en tilhørende restaurant. Så der skal man kigge ind hvis man kommer til Prachatice. 🙂

De brygger god øl i Prachatice.

De brygger god øl i Prachatice.

Prachatice ligger lige ved Sumava nationalparken, som jeg cyklede og vandrede i. Rigtig interessant national park, med masser af skov. Resterne af gamle brunkulslejre hvor man tidligere gravede tørv. Og en masse gamle bunkers fra den kolde krig. Sumava nationalparken ligger lige ved grænsen til Tyskland. Og store dele af parken var lukket land under den kolde krig fra 1945 til 1991.

På el cykel i det sydlige Bøhmen.

På el cykel i det sydlige Bøhmen.

Jeg håber at det her kan gøre at lidt flere kan få øjnene op for at Tjekkiet ikke kun er Prag. Der er meget mere til landet end det. Og alt det turist plat som Prag er lidt plaget af findes så godt som ikke ude på landet i Tjekkiet.

 


 

Så god tur hvis du vælger at holde aktiv ferie der 🙂 

De lokale er også til Aktiv ferie i Tjekkiet.

De lokale er også til Aktiv ferie i Tjekkiet.

1 Comment

 1. Hejsa
  Tak for nogle spændende indlæg.
  Da jeg læste om din tur til Tjekkiet, kom jeg til at tænke på en enormt flot og spændende udflugt vi havde til klippe området(eller nærmere Grand Canyon ) ved Rocks Prachov Prachovské skály. Kender du det? Ellers et lille tip til din næste Tjekkiet tur
  Det er et besøg værd – jeg kommer til at lave indlæg om stedet på et tidspunkt på min rejseside http://www.storbyguide.dk

  Mvh Mads

  Tak for gode indlæg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial