Morro de Sao Paulo.

Segunda praia på Morro de Sao Paulo.

Morro de Sao Paulo er nok det sted i verden hvor jeg bedst kan lide at tage på stranden. Det er et turiststed. Men et turiststed når det er bedst, hvis du spørger mig.

I det nordøstlige Brasilien ligger der en lille ø der hedder Tinhare. Men brasilianerne kalder stedet “Morro de Sao Paulo” efter en lille høj som ligger på en af øens pynter. Så det kalder vi den fra nu af.

Morro de Sao Paulo

Hovedgaden på Morro de Sao Paulo.

Øen er bilfri.

En af de ting der gør at dette lille pragtfulde sted har min kærlighed, er at der ikke er nogen biler. Det er ikke fordi der ikke er mennesker. Men topografien gør det bare ikke særlig praktisk at anlægge veje. Og man har også opdaget at en del turister kommer netop fordi der ikke er fyldt med larmende biler og scootere i byens gader.

hollandsk byport

Den gamle hollandske byport, som man kommer igennem når man kommer op af trappen fra havnen.

Verdens trillebør hovedstad.

Manglen på motoriserede køretøjer giver plads til en lidt speciel beskæftigelse på øen. Nemlig at være trillebør chauffør. Øen er ret kuperet. Og især fra kajen hvor færgen lægger til og op til byens hovedgade er der en lang og stejl vej/trappe. De fleste har ingen som helst lyst til at slæbe deres bagage op af bjerget. Så nede på kajen står der altid en her flok unge mænd med deres trillebør, som tilbyder at transportere folks ting.

trillebør

Bagage transporten foregår med trillebør.

Det er efter min mening en både charmerende og samfundsmæssig god ting. Det holder en ret stor del af øens unge mænd beskæftiget med et efter brasilianske forhold ganske ok lønnet job, når man tager i betragtning af at det er ufaglært. 

lokal taxi

Sådan ser de lokale taxier ud.

Fantastiske strande for enhver smag.

Der er flere strande på Morro de Sao Paulo. Og de har meget praktisk numre. Primeira Praia (første stranden) Segunda Praia (anden stranden) osv. Der er 4 strande i umiddelbar nærhed af byen. Og de er ret forskellige. Ikke kun af udseende, men også hvad angår livet på stranden.

strand morro

Den hyggelige #3 strand på Morro de Sao Paulo.

Segunda Praia er den strand hvor der er gang i den, med masser af barer, musik, sport og lignende. Det er den perfekte strand for dem der, som de fleste brasilianere, bruger stranden som forsamlingshus, mere end som et sted hvor man svømmer og solbader.

strand brasilien

Den mere fredelige #4 strand.

At tage på stranden er ikke nødvendigvis noget man gør for at bade i Brasilien. Og det ses tydeligt på Segunda Praia. De andre 3 strande er mere stille. #4 stranden er længst væk fra byen og den hvor man lettest finder lang hvid sandstrand, som man har næsten for sig selv. Nok det som mange danskere foretrækker ved første øjekast. 

strand bahia

#3 stranden ved lavvande.

Personligt må jeg dog sige at jeg bruger langt det meste tid på Segunda Praia. Jeg elsker at tage på stranden for at høre musik, spille fodbold og hænge i strandbarerne sammen med alle brasilianerne.

morro de sao paulo

Udsigt over den populære #2 strand.

Det er en brasiliansk turist ø.

Langt de fleste turister på øen er i øvrigt brasilianske turister. Der kommer også en del fra Argentina. Antallet af Europæiske og Nordamerikanske turister er ret begrænset. De udgør vel kun omkring 10-15& af turisterne på øen. 

Og det er noget af det som også gør at jeg elsker stedet. 

Jeg gider ikke at flyve om på den anden side af jorden for at tage på stranden med familien Danmark, mens jeg hører det samme musik som derhjemme.

torv brasilien

Byens lille torv.

Og musikken kan man virkelig høre på Morro, da den er så dejlig fri for trafikstøj.

Hvordan kommer man til Morro de Sao Paulo?

De fleste besøgende til Morro de Sao Paulo kommer med hurtigfærgen fra Salvador. Det er en katamaran færge som sejler til øen på godt 2 timer. Det andet alternativ er at tage den gamle færge fra byen Valenca, som ligger tættere på øen. Men da det er Valenca færgen også er den færge som transporterer gods til øen, så er den langsommere. Så de fleste tager kun færgen fra Valenca, hvis de kommer over land fra det sydlige Bahia. 

Der er også en lille lufthavn på øen. Det er kun en airstrip. Men der er små propelfly som flyver passagerer trafik fra Salvador. Så man kan flyve derover, hvis man ikke kan lide at sejle. Jeg har aldrig selv fløjet derover, da jeg selv holder meget af sejlturen til Morro.

Det er en turist ø. Men på den måde jeg kan lide det.

Der er ingen tvivl om at Morro de Sao Paulo de senere år har udviklet sig til en rigtig turist ø. Men det er en turistø når jeg synes det er bedst. 

Det at øen er bilfri er nok det som gør den store forskel for mig. Jeg har aldrig brudt mig om biler og trafik og elsker at jeg kan slentre ned af byens hovedgade uden at skulle holde øje med om jeg bliver kørt ned. 

Manglen på motoriseret trafik gør også at man kan høre den musik der kommer ud af alle de små barer. For jeg er jo ikke ude efter et øde sted, hvor jeg har hele stranden til mig selv.

Jeg elsker gang i den, med masser af folk på stranden og masser af små hyggelige strandbarer, fodbold, volley, musik og hvad der ellers er på de populære brasilianske strande.

trope bar

En af de mange små hyggelige gadebarer, med coctails lavet på frispresset juice.

Der er måske dem som vil være uenige med mig og hellere vil have en øde strand på Filippinerne eller Maldiverne.

Men jeg vil til Morro de Sao Paulo. Jeg kom der første gang i februar 1993 og er kommet der siden et hav af gange.

Og jeg er allerede ved at planlægge den næste tur til hvad der for mig er verdens bedste tropeø.

Jeg har i øvrigt også cyklet en del gennem det meste af Brasilien. Skulle du have lyst til at læse om det, kan du gøre det på Dette link.

parkeringsplads brasilien

Øens parkeringsplads.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial