Husene har øjne i Sibiu.

Husene har øjne i Sibiu.

Og så er Sibiu i øvrigt en kulturperle ud over det sædvanlige.

Til juni begynder flyselskabet Wizzair at flyve mellem København og Sibiu. 3 gange om ugen flyver de. Sibiu siger nok ikke de fleste danskere så meget. Men det burde det gøre. Sibiu ligger i Transsylvanien og er en af de mest seværdige byer i hele Østeuropa. Det er også en af de mest velfungerende.

Sibiu er universitetsby.

Sibiu er universitetsby.

Mange danskere bliver nok lidt nervøse når man snakker om ferie i Rumænien. Men Rumænien er et stort land, med mange områder som er utrolig velfungerende og sikre at færdes i. På nær nogle få fattigdomslommer, så er Rumænien et aldeles behageligt og sikkert land at holde ferie i. Transsylvanien er i det hele taget et område som burde være kendt for andet end grev Dracula.

Transsylvanien er utrolig seværdig.

Transsylvanien er utrolig seværdig.

Sibiu er nok den by i Europa der har formået at få mest ud af at være EU’s kultur hovedstad. Det var de i 2007. Men i stedet for at glemme alt om kulturen derefter, valgte man at fortsætte med at være kulturby. Og i dag er byen et af de steder i verden hvor man har flest klassiske koncerter, kunstudstillinger, filmfestivaler og lignende. Det er ret svært ikke at løbe ind i en eller anden live koncert hvis man bruger en dags tid på at spadsere rundt i det historiske bycentrum i Sibiu.

Klassisk koncert på en af Sibiu's mange pladser.

Klassisk koncert på en af Sibiu’s mange pladser.

Og så har husene øjne.

Husene har øjne i Sibiu.

Husene har øjne i Sibiu.

Når man går gennem den gamle bydel i Sibiu er det ret markant at husene “kigger efter en”. Jeg har fået at vide at man lavede vinduerne på den måde i middelalderen, da det gav god ventilation på loftet. Det var der man oftest havde sit korn oplagret. Men det ser unægtelig lidt ud som om at man bliver holdt under opsyn når man går gennem byen.

Byen hedder også Hermannstadt.

Sibiu blev oprindeligt grundlagt af tyske indvandrere. Og den hedder også Hermannstadt. Og mange af indbyggerne har tysk som modersmål. Grunden til at tyskere bosatte sig i Transsylvanien var at Østrig Ungarn, som tidligere herskede over området havde brug for håndværkere. De havde mange kampe mod det osmanniske rige i Transsylvanien, men den lokale befolkning var mest landbrugsfolk. For at tiltrække smede, våbenmagere og lignende til området, gav man folk skattefrihed hvis de havde de rigtige erhverv. Og det var der mange fra Franken som gjorde brug af. Så af samme årsag er Transsylvanien den dag idag meget tæt knyttet til Tyskland rent kulturelt.

Cafe Wien er et fortræffeligt sted at spise frokost i Sibiu.

Cafe Wien er et fortræffeligt sted at spise frokost i Sibiu.

Så hvis du vil bruge din sommerferie i år på at få en rigtig positiv overraskelse, så hold ferie i Transsylvanien. En tur til Sibiu vil helt sikkert nuancere dit syn på Rumænien.

Her burde alle danskere holde ferie.

Her burde alle danskere holde ferie.

Centrum af Sibiu.

Byens centrum.

1 Comment

  1. Tak for godt indlæg. Rumænien er nu rykket længere op ad rejselisten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial