Porto.
Jeg har besøgt Porto mange gange gennem de sidste 24 år. Her er lidt rejsetips til folk der besøger byen.
Jeg har været i Porto et hav af gange. Både på ferie, på arbejde og en periode også på kærestebesøg. Så jeg kender mange af byens facetter.
Det her er dog ikke nogen komplet guide, men en artikel hvor jeg skriver lidt om det som fascinerer mig ved byen og hvor jeg supplerer det op med nogle fotos, som forhåbentlig giver folk lyst til at besøge denne fantastiske by.
Lidt om lufthavnen i Porto.
Lufthavnen i Porto.
Lufthavnen i Porto ligger 11 kilometer fra centrum af byen. Der er en velfungerende metro, som kører fra lufthavnen og ind til centrum af byen. Lufthavnen i Porto er opkaldt efter Francisco Sa Carneiro, som var statsminister i Portugal i sidste halvdel af 1970’erne. Han boede i øvrigt sammen med en dansk dame (Snu Seidenfaden). Jeg har altid undret mig lidt over, at de opkaldte lufthavnene efter ham, da han døde i et flystyrt. Det er jo lidt som at opkalde en øl efter en afholdsmand 🙂 .
Til og fra Porto med tog og bus.
Porto har flere banegårde. Den vigtigste er den store Campanha banegård, som man skal bruge, hvis man skal med toget til Lissabon, eller i det hele taget sydpå. Alle andre toge på vej ud af byen stopper også der.
Den mest berømte banegård i Porto er den gamle Sao Bento banegård, som er meget flot udsmykket med kakler. Den ligger lige midt i det historiske centrum og er stadig aktiv som banegård. Det er dog kun lokaltog der kører fra Sao Bento i dag.
Skal du en tur ind i Douro dalen, eller en tur til Braga eller Guimaraes. Så kan du fint benytte dig af den fine gamle banegård. Der er også en banegård som hedder Trinidade. Den fungerer mest som centrum for metroen. Og man rejser ofte via den, når man skal til og fra lufthavnen. Den ligger ret centralt, lige bag ved byens store rådhus.
Sao Bento banegården, med de mange kakler.
Porto har lige fået en ny bus terminal. Den ligger bag ved den store Campanha banegård, hvor alle busselskaber nu er samlet. Tidligere var der flere steder i Porto, hvor diverse bus selskaber holdt til. Men nu er de alle samlet i en stor terminal, hvilket gør det meget lettere for udenlandske besøgende.
Cais de Ribeira.
Cais de Ribeira er Portos gamle havneområde. Det var tidligere et fattigt arbejderkvarter, som var ved at falde helt fra hinanden. Men så blev det fredet af UNESCO. Og nu er det i stedet blevet stedet, hvor man tager hen og spiser. Både til frokost og til aften. Cais de Ribeira minder lidt om Nyhavn. Det er bare billigere.
Cais de Ribeira er et pragtfuldt sted at nyde en drink i solen.
Francesinha.
Francesinha er Portos mest berømte snack. Hvis man ellers kan kalde en kæmpe toast for en snack. Det er en mega toast, med flere forskellige slags kød og forskellige slags ost på. Det kommer så med et spejlæg på toppen og bliver til sidst overhældt med øl sovs. Det er total mums for os der ikke er bange for kaloriebomber. Efter at have været lidt glemt i nogle år, er det kommet på mode igen. Og du vil se masser af spisesteder i Porto som reklamerer med det.
Francesinha er Portos svar på en bøf sandwich. Den er bare større og bedre 🙂 .
Mange restauranter serverer francesinha.
Clerigos tårnet.
Clérigos tårnet er Portos vartegn. Det er et meget højt barokt kirketårn, som ligger på byens højeste bakke. Det ligger i forbindelse med en kirke og virker ret overdimensioneret. Personligt synes jeg nok det er mere specielt end det er pænt. Tårnet blev bygget i midten af 1700 tallet af den italienske arkitekt Nicolau Narzoni. Man kan tage trapperne op i tårnet, hvis man har lyst. Men man kan også gå rundt i nabolaget ved Clerigos tårnet, som er rigtig spændende. Portos store universitet ligger lige ved siden af tårnet og af samme årsag er der mange caféer i området.
Verdens længste kø til en boghandel.
2 minutters gang fra Clerigos tårnet ligger boghandlen Lello. Det er en gammel boghandel som mest sælger undervisningsbøger til de universitetsstuderende. Men det skulle efter sigende også være et af de steder for J.K. Rowling fandt inspiration til Harry Potter-figuren. Resultatet er, at hundredvis af Harry Potter fans kommer hver dag for at se boghandlen.
Man har været nødt til at indføre begrænsninger på hvor mange der kan komme ind af gangen. Så vil du ind og se boghandlen, som i øvrigt er rigtig fin. Så skal du nok forvente at stå i kø mellem en hel og en halv time for at komme ind.
Folk som står i kø, for at besøge den berømte boghandel.
Portos mange broer.
Porto er en by som har masser af broer. Både gamle historiske broer og nogle ret nye, som klarer den store trafik over Douro Floden.Der er i alt 6 broer som krydser Douro floden, alene inden for Portos bygrænse.
Den mest berømte af dem er nok den gamle jernbanebro, bygget af Gustave Eiffel. Det er så den eneste af broerne som man ikke bruger længere. Men den står som et arkitektonisk mindesmærke. Og mon ikke at de snart finder ud af at lave noget bridgewalking på broen. Det er helt oplagt og der er masser af unge iværksættere i Porto.
De sidste 4 broer er af nyere dato og er de broer som idag transporterer de fleste biler over Douro floden.
Den berømte Eiffel bro.
Ikke så langt fra Eiffels bro, ligger der en anden bro som er lidt i samme stil. Den er dog ikke bygget af Eiffel, men af tyskeren Theophile Seyrig. Seyrig havde Gustav Eiffel som en af sine største inspirationskilder. Derfor ligner broerne hinanden lidt i deres stil. Seyrigs bro hedder “Dom Luis broen”. Og den bliver brugt flittigt, da den har 2 etager, med trafik på begge etager. Man kan i øvrigt spadsere over den, både foroven og forneden.
Udsigt over Dom Luis broen.
Dom Luis broen, med trafik i 2 etager.
Portvins Smagning.
Portvin er nok det, som de fleste associerer Porto med. Og der er også masser af muligheder for at smage den. Vinen ligger dog ikke og lagres i Pato, men i byen Vila Nova de Gaia (oftest forkortet som Gaia). Det ligger lige ovre på den anden side af broen. Så man kan gå fra Porto til alle de gamle portvinshuse, på få minutter.
De fleste af portvinshusene har prøvesmagninger, som koster nogle få euro. Prisen varierer efter hvor meget man vil smage. Og de kommer typisk med en lille rundvisning, som varer et sted mellem 20 minutter og en time.
Husk at få smagt noget portvin.
Mit bedste tip her, hvis du er på egen hånd, er at gå lidt ind bag ved de store portvinshuse, som ligger ud til havnefronten. Det er typisk de huse, som tager større turistgrupper ind. Så de er ikke så gearet til individuelle besøgende, som de huse der ligger lidt oppe af bakken .
Der er cirka 200 steder at besøge i Gaia, hvis du vil smage port. Så der er ingen grund til at besøge de mest travle steder.
Alle disse lagerbygninger er fyldt med dejlig portvin.
Bådtur på Douro floden.
Nede ved Douro floden er der en del firmaer som tilbyder en sejltur på Douro Floden. Det er nogle ganske hyggelige ture, hvor de fleste varer omkring en times tid. Man kan også tage ture længere op ad Douro floden. De ture er jeg selv ret vild med. Men de kræver lidt logistik og koster også noget mere. Men kan du sætte en hel dag af til det, så er det fedt at sejle op af floden, gennem de store sluser. På de længere ture bliver man typisk sat af i byen Regua, hvorfra man så tager toget tilbage til Porto.
Tag en tur ned på Mercado Bolhao.
Porto har et overdækket marked i 2 etager, som hedder Bolhao. Det lå i mange år som en halvvejs ruin. Men nu er det blevet restaureret og fremstår i dag som Portos svar på de københavnske torvehaller. Rigtig fint sted, med masser af gode varer. Det ligger ved metrostationen af samme navn. Altså Bolhao.
Portos berømte Bolhao marked.
World of wine.
Porto, eller rettere Vila Nova de Gaia, har lige fået et nyt stort museum for vin, kaldet World of Wine. Det er et stort moderne museum i flere etager, som efter min mening forklarer produktionen af vin rigtig godt og på en moderne måde, så det ikke bliver alt for støvet. Jeg har personligt besøgt den afdeling af museet som hedder “Planet Cork” flere gange. Virkelig et godt museum, som fortæller om produktion og brug af kork, på en informativ og underholdende måde. Det sted kan anbefales. Det ligger i øvrigt lige midt mellem alle de gamle portvinshuse i Gaia. Lige neden for Taylor’s Port.
Tag en tur ud til Atlanterhavet.
Det historiske centrum af Porto ligger et stykke oppe af Douro Floden. Men byen strækker sig hele vejen ud til kysten. Og det kan være rart at tage en tur ud og få lidt frisk Atlanterhavs luft, når man er i byen. I den store forstad Matosinhos ligger der også et hyggeligt fiskemarked. Men ellers er Atlanterhavs delen af Porto kendetegnet ved, at der er en meget lang strandpromenade, som løber fra udløbet af Douro floden og mange kilometer op langs kysten.
Jeg har bevidst holdt mig fra at skrive om specifikke hoteller og restauranter. Det kommer lidt senere, da vi i øjeblikket ser en stor omvæltning der. Rigtig mange steder gik konkurs under Corona nedlukningen. Og især spisestederne er ved at finde deres ben igen. Mange med nye ejere. Men jeg skal nok prøve at opdatere så meget som jeg kan på den front.
Det her var bare nogle få rejsetips til Porto. Du er velkommen til at lægge en kommentar, hvis du har nogle spørgsmål om byen, som jeg ikke har beskrevet her.
Ildefonso kirken i Porto.
Jeg har i øvrigt også nogle rejsetips til hele Portugal på dette link, hvis du planlægger at besøge andre steder end Porto, når du nu er i landet.
Statue af Henrik Søfareren, som blev født i Porto.
Udsigt over Porto, fra Vilanova de Gaia.